Era zborurilor low cost s-a încheiat. Prețurile biletelor de avion vor crește cu 50%

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Din aprilie până în iunie, marile companii aeriene europene au anulat peste 50.000 de zboruri. Iar vara care tocmai a început ar putea tripla cifra.

Responsabile de criza pe care o traversează transportul aerian sunt pe de o parte cauzate de grevele personalului de la sol și de la bord, pe de altă parte, cea mai gravă problemă, lipsa de personal.

Rezultatul este că, potrivit experților, recuperarea rapidă a călătoriilor s-ar putea traduce prin sfârșitul erei zborurilor low cost

Biletele din ce în ce mai scumpe: Este inevitabil

Arnaud Feist, directorul general al aeroportului Zaventem din Bruxelles, unul dintre cei mai afectați de greve, este convins de asta: modelul low-cost și-a atins limitele, susține el: ”Este greu să mergi mai departe”.

În cele din urmă, ”prețurile biletelor vor crește. Este inevitabil”. Chiar și managerul din spatele acestui model este convins: în următorii patru sau cinci ani, prețurile vor crește, costul unui bilet ”devenise prea ieftin”, a spus el.

Problema salarială a personalului aviatic

Problema personalului a fost deja discutată pe larg: personalul Ryanair din aproape toată Europa a anunțat o vară fierbinte de greve pentru a cere salarii și condiții de muncă mai bune.

Lor li s-au alăturat și lucrătorii altor companii aeriene low cost, precum EasyJet. Pentru toți, același raționament era valabil: cu reluarea călătoriilor depășind chiar și cele mai bune așteptări, companiile puteau obține profituri gigantice.

Este adevărat că a fost o pandemie, iar sectorul despre care vorbim a fost printre cele care au suferit cel mai mult.

”Lucrătorii nu numai că sunt într-o poziție bună, dar au motive întemeiate să negocieze și să ceară salarii mai mari în acest context”, a declarat Laura Nurski, economist de muncă la Bruegel, un think tank din Bruxelles, pentru New York Times citat de Europa Today.

”Companiile aeriene încearcă să ofere tarife mici”, a spus el. ”Dar când zbori ieftin, costul vine din salariile sau din condițiile oamenilor care lucrează acolo”, explică el.

Pentru Arnaud Feist, în companiile aeriene low cost există ”situații sociale uneori foarte dificile” care nu mai sunt sustenabile.

Combustibilul scump

”Condițiile de muncă s-au deteriorat atât de mult, încât sectorul nu este atractiv”, a declarat Eoin Coates de la Federația Europeană a Muncitorilor din Transporturi

”Între timp, în întreaga economie, veniturile și puterea de cumpărare au fost reduse”, a adăugat el. ”Oamenii sunt la capătul răbdării”. Lufhtansa și-a recunoscut greșelile: CEO-ul Carsten Spohr a spus public că a fost o greșeală să fi redus costurile (adică locurile de muncă) în timpul pandemiei pentru a încerca să salveze compania. 

Rămâne de văzut dacă criza zborurilor din această vară va duce la salarii mai mari. Ceea ce pare sigur este că prețurile biletelor vor crește din ce în ce mai mult.

Potrivit lui O'Leary, creșterile medii ale prețurilor vor fi între 25% și 50% în următorii câțiva ani. și acest lucru se va datora creșterii prețului la combustibili.

În prezent, companii precum Ryanair sunt doar puțin afectate de creșterea costurilor la energie, iar asta pentru că prețul petrolului a fost negociat înainte de creșterea valuri din ultimele luni.

Citește și...

Lufthansa își anunță pasagerii că sunt pe cont propriu. Anunț în aeroport. Răzvan Pascu, sfat pentru vacanțe

”Anunț în aeroportul din Frankfurt. Compania Lufthansa își anunță pasagerii că sunt pe cont propriu. Deci dacă ai zbor anulat sau întârziat, descurcă-te singur, pentru ca noi nu mai facem față.

Update: Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, tace mâlc, probabil e în vacanță. În rest, foarte repede iese pe subiecte de PR, mai ales în România.

Așadar, sfat: sî aveți mai mulți bani la voi pentru toate călătoriile planificate în perioada următoare; nu se știe dacă nu cumva veți avea nevoie de extra buget pentru ceva de genul”, a scris Răzvan Pascu pe pagina sa de socializare. 

Ce este transmis pe anunțul companiei aeriene

Pe anunțul Lufthansa din aeroport, publicat de Pascu, le este transmis pasagerilor că ”din cauza multelor anulări de zboruri vă rugăm frumos să vă faceți propriile rezervări pentru continuarea călătoriei cu trenul către un hotel sau spre casele voastre. Reluarea rezervărilor sau rezervările de hotel nu mai pot fi făcute de colegii noștri”. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel