După ninsori vine gerul. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Potrivit meteorologilor, începând de marți, gerul va pune stăpânire pe România. Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.

În Muntenia, în primele zile ale prognozei, vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub -10 grade, atingând o medie de -20 de grade Celsius în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evoluţie similara, fiind în scădere de la valori de minus două grade, în medie, la începutul intervalului, spre -9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa crească din nou până la aproximativ zero grade Celsius, în intervalul 3 - 6 ianuarie. După 6 ianuarie şi până la finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic nu va avea variaţii importante, valorile de temperatura urmând a se situa în jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de două grade şi ale minimelor între -6 şi -5 grade. Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare pe data de 29 decembrie şi pe arii restrânse pe 3 şi 4 ianuarie, iar după 6 ianuarie vor fi precipitaţii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopţilor de 30 şi 31 decembrie, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre -14 grade. Maximele diurne vor avea o evoluţie similară, astfel încât vor scădea spre -6 grade pe 30 şi 31 decembrie şi 1 ianuarie. Ulterior vremea se va încălzi uşor şi treptat, până la aproximativ 1 grad ziua şi -6...-5 grade noaptea între 3 şi 5 ianuarie, pentru ca după această dată şi pînă la sfârşitul celor 2 săptămâni de prognoză să se înregistreze medii termice de 2...3 grade ziua şi -4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Vor fi precipitaţii pe arii destul de extinse, ninsori în prima zi şi predominant lapoviţe şi ninsori, aproape zilnic după data de 2 ianuarie.

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele luni. Cum va fi iarna


În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de la -7 la -6 grade între 30 decembrie şi 1 ianuarie, când şi valorile nocturne vor scădea spre -13 grade. Între 2 şi 6 ianuarie va avea loc un proces de încălzire uşoară de la o zi la alta, astfel încât, între 6 şi 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de până la 2 grade şi minime situate în jurul valorii de -4 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare va creşte după data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în intervalul 6 - 9 ianuarie.

În Transilvania, vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, iar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scădea spre -22 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -11...-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă în cursul zilelor de 30-31 decembrie şi 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creştere treptată, iar după data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv între -2 şi zero grade, ziua, şi între -10 şi -8 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune. Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi în scădere, pentru ca, începând cu data de 3 ianuarie, să crească din nou, ninsorile fiind de aşteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârşitul intervalului de prognoză.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului, vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de -5 grade şi minime de -4 grade la început, spre medii termice diurne de -8...-6 grade şi valori nocturne de -15...-14 grade, între 30 decembrie şi 1 ianuarie. În perioada 2 - 4 ianuarie va avea loc o încălzire, pentru ca, în intervalul 4-11 ianuarie să se înregistreze, în medie, între -2 şi zero grade ziua şi în jurul a -6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normală pentru prima decadă a lunii ianuarie. Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie şi, din nou, între 2 şi 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ în intervalul 6-9 ianuarie.

În Moldova, în primele zile ale perioadei de prognoză, temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii decembrie, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la -11 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -20 de grade, pe 31 decembrie-1 ianuarie. Apoi vremea se va încălzi, iar între 2 şi 11 ianuarie regimul termic nu va avea variaţii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de la -1 la zero grade şi nocturne de la -8 la -6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, după care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restrânse şi vor fi neînsemnate cantitativ.

În Dobrogea, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 31 decembrie şi 1 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14...-11 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade Celsius în ultima zi a anului. Între 1 şi 4 ianuarie vremea se va încălzi, pentru ca, după această dată şi până la sfârşitul perioadei de prognoză, să nu se mai înregistreze variaţii semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi cuprinsă între două şi 4 grade, iar cea a minimelor nocturne între -4 şi minus două grade, în general, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima decadă a lunii ianuarie. Se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 şi 4 ianuarie, şi aproape zilnic după data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, la începutul intervalului, temperaturile vor fi în scădere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor coborî spre -8...-7 grade Celsius, în medie regională, pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, când vor fi minime nocturne, în medie, de aproximativ -20 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 3 şi 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime între zero şi un grad Celsius şi minime în jurul a -6 grade, fără variaţii semnificative. În intervalul de prognoză va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 şi 4 ianuarie, dar temporar şi între 6 şi 11 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel