„Dumy Moyi” deschide Festivalul internațional de dans și performance contemporan eXplore Festival

François Chaignaud
François Chaignaud

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) găzduiește duminică 24 septembrie orele 18.30 și 20.00 spectacolul-performance Думи мої  - Dumy Moyi, un solo cu durata de 35 de minute, conceput și interpretat deartistul francez François Chaignaud. Reprezentațiile deschid seria de evenimente derulate de Institutul Francez din România și Festivalul internațional de dans și performance contemporan eXplore Festival, ediția 2017. 

Creat și interpretat de François Chaignaud, solo-ul Dumy Moyi a fost prezentat prima dată în 2013 în cadrul festivalului de dans de la Montpellier. Situat la intersecția dintre dans contemporan, teatru, operă și ritualurile șamanice, spectacolul se configurează ca un antidot. „Un antidot pentru regulile teatrului occidental, pentru modul frontal în care se arată publicului, pentru periodicitatea lui, pentru raportul de forțe pe care îl instituie. Un antidot (…) administrat pe ritmuri ucrainiene, filipineze și sefarde pentru legatul farmecelor,” așa cum precizează coregraful și dansatorul francez.

Reprezentațiile de la București se înscriu în programul FranceDanse inițiat de Institutul Francez din Paris în anul 2007. An de an programul se concentrează asupra unor aspecte caracteristice relației dintre scena coregrafică din Franța și contextul internațional. Anul acesta FranceDanse ajunge în Europa de Sud-Est sub forma unui itinerariu de tip Orient-Express cu opriri în 13 ­țări, printre care și România. Spectacolele de dans ale unor coregrafi recunoscuț­i sau la început de carieră au la bază propuneri transdisciplinare ce explorează forme performative în dialog cu spaț­iul urban, arhitectura și artele vizuale fiind însoțite de proiecții de film și de ateliere de coregrafie-dans.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel