Dronele fabricate în China ar putea fi utilizate pentru spionaj, atenţionează Washingtonul

Statele Unite au avertizat că dronele fabricate în China ar putea prezenta riscuri de spionaj şi oferi Beijingului "acces neîngrădit" la datele utilizatorilor acestora, într-un context de rivalitate tehnologică între cele două puteri, informează AFP.

Potrivit postului de ştiri CNN, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) a emis luni o alertă pentru a semnala "riscul potenţial în materie de date" pe care îl prezintă dronele fabricate în China. În notă nu este menţionat niciun fabricant, însă 70% dintre dronele civile din întreaga lume sunt produse de compania chineză DJI.

Guvernul american este "foarte îngrijorat de produsele tehnologice care introduc date americane pe teritoriul unui stat autoritar şi permit serviciilor de informaţii ale acestuia să acceadă liber la datele sale sau să abuzeze de ele de o altă manieră", se spune în această notă citată de CNN.

Deja aflate într-o bătălie comercială, China şi SUA luptă şi pentru dominaţie tehnologică. În numele securităţii naţionale, Administraţia lui Donald Trump le-a interzis săptămâna trecută companiilor americane să vândă echipamente de ultimă oră către Huawei, suspectată de spionaj în favoarea Chinei. Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, fost inginer al armatei chineze, a respins de mai multe ori aceste acuzaţii.

Luni, Washingtonul părea să dorească o dezescaladare a conflictului, decretând o amânare de 90 de zile înainte de impunerea sancţiunilor.

"Securitatea se află în centrul a tot ce facem noi", s-a apărat marţi DJI într-un comunicat. "Tehnologia noastră a fost verificată într-un mod independent de guvernul american şi principalele companii" ale ţării, a adăugat liderul mondial al dronelor.

DJI a fost fondată în 2006 în Shenzhen (sudul Chinei) de un tânăr pasionat de modelism. Compania chineză nu are niciun concurent de anvergură american, după retragerea companiei californiene GoPro de pe piaţă. Această dominaţie îi pune probleme Washingtonului: în 2017, armata americană a interzis utilizarea dronelor DJI din motive de securitate.

Vezi și: Oficialii Huawei speră că Europa va avea în continuare încredere în compania chineză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel