Dosarul Transferurilor: Cum pot scăpa cei opt grei de închisoare

Dosarul Transferurilor
Dosarul Transferurilor

Judecătorii de la Înalta Curte au trimis "Dosarul Transferurilor" la Curtea de Apel spre rejudecare, iar cei opt grei din fotbalul românesc sunt tot mai aproape să scape de închisoare. 

Noul Cod Penal, care va intra în vigoare anul viitor, îi poate scăpa de probleme pe cei opt grei din fotbalul românesc judecați în "Dosarul Transferurilor". Tot ce trebuie să facă aceștia este să mai tragă de timp.

Cea mai gravă infracţiune pentru care sunt acuzaţi de către procurorii DNA este cea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, care pe noua lege va fi pedepsită cu maximum cinci ani de închisoare, potrivit evz.ro.

Noul Cod Penal prevede termene mai mici pentru prescriere, astfel că infracțiunile de care sunt acuzați cei opt se prescriu după şapte ani şi şase luni de la data când care sunt comise. Cum aceștia sunt judecați pentru fapte săvârșite în perioada 1998-2005, iar de atunci au trecut peste șapte ani și șase luni, rămâne ca intrarea în vigoare a noului Cod Penal să-i elibereze complet de problemele cauzate de "Dosarul Transferurilor".

Trimiterea dosarului spre rejudecare, o gură de oxigen

Principalul viciu care a dus la rejudecarea dosarului este că instanţa de apel nu a audiat 22 dintre martori. Înalta Curte a decis ca doi martori - directorul firmei olandeze Phoenix BV, Johan Versluis, şi fostul preşedinte al clubului spaniol Deportivo Alavez, Gonzalo Anton San Juan -, să fie audiaţi prin sistem de videoconferinţă de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Această procedură este anevoioasă atunci când este vorba de audieri în străinătate. Aproximativ trei luni durează traducerea actelor şi corespondenţa între Curtea de Apel şi instanţele similare din Olanda sau Spania. Versluis şi San Juan au fost audiaţi, în faza de anchetă, la solicitarea DNA, prin comisie rogatorie şi au dat declaraţii împotriva impresarilor şi a şefilor români de cluburi.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie 2013. Atunci, acuzaţii pot cere amânarea pentru angajarea de avocaţi. De asemenea, Gigi Neţoiu poate solicita declinarea procesului la Curtea Supremă, unde sunt judecaţi parlamentarii, deoarece el a fost ales deputat.

Istoricul cazului

"Dosarul Transferurilor" a fost trimis spre judecată la 2 octombrie 2008. În data de 3 aprilie 2012, Tribunalul București decide achitarea, pentru ca, la 12 octombrie 2012, Curtea de Apel să-i condamne pe cei opt la închisoare, astfel:

Ioan Becali (8 ani), Victor Becali (7 ani), Cristi Borcea (7 ani), George Copos (5 ani), Mihai Stoica (4 ani), Gigi Neţoiu (3 ani cu suspendare), Gică Popescu (3 ani cu suspendare), Jean Pădureanu (3 ani cu suspendare).

Cei opt sunt acuzați că au efectuat 12 transferuri de fotbaliști de la patru cluburi din România (Dinamo, Rapid, Gloria Bistrița și Oțelul Galați) în străinătate, pentru sume mai mari față de cele declarate în acte. În acest mod ar fi produs prejudicii de 1,5 milioane de dolari statului și 10 milioane de dolari celor patru cluburi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel