Dosar "Black Cube". Procurorii cer închisoare cu suspendare pentru David Geclowicz

Procurorii DIICOT au solicitat luni judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti condamnarea israelianului David Geclowicz la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul "Black Cube" privind hărţuirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul de şedinţă a cerut condamnarea lui David Geclowicz la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, precum şi aplicarea unui termen de 3 ani sub supraveghere.

Avocatul lui David Geclowicz a declarat că acesta îşi recunoaşte faptele şi a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cunoştinţă de cauză.

"Este un tânăr la început de viaţă. A stat 120 de zile în arest. Nu are trecut infracţional. E mai folositor societăţii dacă se va reintegra. A dat dovadă de sinceritate. Provine dintr-o familie închegată. A venit în România trimis de o firmă în calitate de angajat, nu ca un potenţial infractor. Îl aşteaptă un viitor normal", a spus avocatul.

David Geclowicz a declarat în sala de judecată că îi pare rău pentru toate părţile care au suferit în acest caz şi pentru tot ce a făcut.

"Am fost trimis aici de compania unde lucrez. E primul meu job. Lucram la această companie de câteva luni. După ce am fost arestat, am înţeles gravitatea faptelor. Am dat toate informaţiile pe care le deţineam. Vreau să spun că nu am un trecut infracţional, nu am fost niciodată pe punctul de a comite o infracţiune. Pentru mine, pentru familie şi pentru prietena mea a fost un şoc total. A fost o perioadă foarte dificilă, cele 4 luni petrecute în arest fiind un coşmar. M-am gândit la viitorul meu şi vreau să fac ceva bun şi util cu viaţa mea. Am nevoie de această şansă. Ştiu că în viitor nu e nicio şansă ca eu să încalc legea. Am cooperat cu investigatorii. Ştiu că pot să fiu de ajutor pentru societate şi familie. Mă voi supune tuturor regulilor impuse de instanţă. Îmi pare rău", a spus David Geclowicz în limba engleză, el fiind însoţit de un traducător.

[citeste si]

Avocatul Sorin Fusea, parte vătămată în dosar, căruia i-a fost spart emailul, a spus la proces că modul în care procurorii DIICOT au soluţionat acest dosar îi este nefavorabil.

"Inculpatul nu a fost complice, ci coautor. Sunt avocat de penal şi faptul că cineva mi-a accesat adresa pe care aveam corespondenţa despre dosare este un lucru grav", a declarat avocatul.

Instanţa a rămas în pronunţare şi va decide dacă acceptă acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de David Geclowicz cu procurorii DIICOT.

În dosarul "Black Cube" - Ron Weiner şi David Geclowicz - şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner şi David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare.

Trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein. Ultimul a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţin procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel