Urmărește emisiunea live


Donald Tusk: Partidul polonez de guvernământ a devenit o problemă pentru întreaga UE

Donald Tusk consideră că ”partidul polonez de guvernământ a devenit o problemă pentru întreaga UE”.

Fostul preşedinte al Consiliului European şi liderul opoziţiei poloneze Donald Tusk a criticat vineri la summitul UE rolul partidului polonez conservator Lege şi Justiţie (PiS), relatează dpa, scrie Agerpres. 

"PiS a devenit o problemă pentru întreaga UE", a postat Tusk vineri pe Twitter.

El a spus că că toţi interlocutorii săi de la Bruxelles, inclusiv preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sunt preocupaţi de dilema privind modul de a menţine Polonia în UE, prezervând statul de drept şi deblocând în acelaşi timp fondurile UE pentru Polonia.

"Între timp, prim-ministrul Morawiecki se întâlneşte la Bruxelles cu susţinătoarea eurosceptică a lui Putin şi lidera extremei drepte Marine Le Pen", a scris Tusk într-o altă postare pe Twitter.

Sprijin în criza cu UE



Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Mateusz Morawiecki, faţă de care şi-a exprimat sprijinul în criza cu UE, denunţând "şantajul inacceptabil" al Comisiei Europene, relatează AFP.

"Onorată să fiu primită astăzi de şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki", a postat pe Twitter candidata formaţiunii Rassemblement National la alegerile prezidenţiale franceze din 2022, alături de o fotografie în care îi strânge mâna premierului polonez.

"Am evocat împreună în special şantajul inacceptabil exercitat de Comisia Europeană asupra Poloniei şi am ţinut să-mi exprim susţinerea", a mai precizat Marine Le Pen, care urmează să se deplaseze luni la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul conservator ungar Viktor Orban.

La jumătatea lui octombrie, Marine Le Pen a evocat "discuţii" în vederea unei alianţe a "mişcărilor naţionale" în Parlamentul European "pentru a transforma Uniunea Europeană, îngreunată de toate greşelile sale, într-o alianţă europeană de naţiuni mult mai respectuoase cu suveranitatea statelor".

Liderul celui mai mare partid de opoziţie polonez



Donald Tusk este în prezent liderul celui mai mare partid de opoziţie polonez, Platforma Civică.

Fundalul prezentei dispute între UE şi Polonia este un verdict al Tribunalului Constituţional din Varşovia potrivit căruia părţi din legea UE nu sunt compatibile cu constituţia Poloniei.

Această decizie este percepută drept foarte problematică de Comisia Europeană şi de mai multe alte state, pentru că ar putea asigura guvernului polonez o scuză pentru a ignora verdicte ale Curţii Europene de Justiţie care nu îi plac, comentează dpa.

Von der Leyen a anunţat că va bloca ajutorul UE pentru relansarea după coronavirus destinat Poloniei, până când ţara va reveni asupra anumitor reforme judiciare, potrivit dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel