Donald Tusk, avertisment pentru Polonia: Este un risc mortal...

Bogdan Cotigă / 06 noi 2018 / 11:48 Salveaza PDF Comentarii
Donald Tusk
Descriere foto: Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe liderii conservatori polonezi în legătură cu 'riscul mortal de serios' al unei ieşiri, chiar şi neplanificate, a ţării lor din Uniunea Europeană, transmit AFP şi Reuters.

'Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Şi mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajaţi pe această cale să revină la raţiune', le-a declarat luni jurnaliştilor, la Varşovia, fostul premier liberal polonez, considerat de conservatorii naţionalişti conduşi de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic. 'Polexit, adică ieşirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap - cine va dori, îl va crede, trebuie crezut', a spus Tusk. 'Problema este că nici (fostul prim-ministru britanic David) Cameron nu avea intenţia să-şi scoată ţara din UE. Iar voinţa (în rândul statelor membre) de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voinţa de a păstra Marea Britanie', a atras el atenţia. 'Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieşirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să iniţieze procesul care poate duce la acest rezultat', a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles.

Reproșurile Comisiei Europene 

Comisia Europeană şi mai multe state membre le reproşează conservatorilor polonezi că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiţia printr-o serie de reforme controversate. Tusk a compărut luni ca martor în faţa unei comisii parlamentare care anchetează o piramidă financiară care a funcţionat în vremea când el era şef al guvernului. Donald Tusk a mai precizat că pe 11 noiembrie se va afla în Polonia, care va celebra în acea zi centenarul independenţei, şi nu la Paris, la ceremoniile internaţionale de marcare a armistiţiului din 1918. 'În urmă cu 40 de ani, am participat pentru prima dată la o manifestaţie comemorativă la Gdansk, în epoca (comunistă - n.red.) în care era ilegal. De atunci, sărbătoresc această aniversare în fiecare an', a afirmat el. 'Am declinat invitaţia preşedintelui Macron la ceremoniile internaţionale de la Paris. Este evident pentru mine, ca preşedinte al Consiliului European şi fost prim-ministru polonez, că de ziua centenarului independenţei Poloniei trebuie să fiu la Varşovia', a subliniat Tusk. 


Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26