Donald Trump, declarație-șoc despre aliații europeni

Donald Trump, favoritul primarelor republicane pentru președinția SUA, a dat cărțile pe față cu privire la viziunea sa cu privire la relațiile cu Europa, pe care o va aplica dacă va ajunge la Casa Albă. 

"'America pe primul plan' va fi tema majoră a administrației mele (...) Politica mea externă va plasa mereu interesele americanilor și securitatea Americii înaintea a orice altceva", a punctat Trump în discursul susținut la Washington.

Vorbind despre o "reechilibrare" a angajamentului financiar american în sectorul militar, politicianul republicat a menționat că va convoca summituri separate cu aliații SUA din Europa și Asia pentru a-i determina să-și sporească bugetele destinate apărării. "Țările pe care le apărăm trebuie să contribuie la cheltuielile pentru această apărare. Dacă nu, SUA trebuie să fie pregătite să lase aceste țări să se apere singure. Nu avem de ales", a subliniat favoritul republicanilor la președinția SUA, potrivit Agerpres

De altfel, și președintele Barack Obama a cerut luni statelor NATO să-și crească aceste cheltuieli până la nivelul de cel puțin 2% din PIB solicitat de Alianță, în prezent numai câteva state membre ale NATO atingând acest prag.

Acuzându-l pe actualul lider de la Casa Albă că a permis Chinei să ia avans economic în fața Statelor Unite și că nu a reușit să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic, Trump a promis că va "îndepărta rugina de pe politica externă a Americii". Totuși, el a susținut că va încerca să îmbunătățească relațiile SUA cu China și cu Rusia și, cu toate că pledează pentru o politică externă mai puțin intervenționistă, a asigurat că dacă el va ajunge președintele SUA gruparea Statul Islamic va dispărea 'rapid'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel