Dodon vrea referendum pentru sporirea puterilor prezidențiale

Președintele Igor Dodon a anunțat marți seara că pregătește organizarea unui referendum național pentru sporirea împuternicirilor șefului statului, astfel încât să poată dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate, relatează Radio Chișinău.

Într-o întâlnire cu presa marți, Dodon a declarat că împreună cu un grup de juriști a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate în acest an. "Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră; împreună cu juriștii din aparatul președintelui am identificat practic calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislație. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin în această etapă', a spus el, potrivit portalului Deschide.md.

'Noi vom merge la referendum. Vom iniția modificarea Constituției pentru ca președintele să aibă dreptul de a dizolva parlamentul. În acest moment este singura modalitate de a declan?a alegeri anticipate, deoarece actuala majoritate are peste 60 de deputați', a insistat Igor Dodon.

El a indicat că pentru început va propune o inițiativă legislativă privind modificarea Constituției în această privință, iar dacă aceasta va fi respinsă, atunci va declanșa un referendum, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel