DNA, sechestru pe bunurile înstrăinate de Oprea. Noi acuzații de ucidere din culpă

DNA anunță, miercuri, că a dispus urmărirea penală față de Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. 

Gabriela Oprea este acuzat de ucidere din culpă. Anterior, el a fost acuzat de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

În cauză s-a dispus urmărirea penală față de persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă și MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate și CORCODEL ADRIAN, șef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă. 

[citeste si]

Procurorii au stabilit că Bogdan Gigină făcea parte din dispozitivul de însoțire a lui Gabriel Oprea și circula cu 84 km/h, în condiții de ploaie și întuneric. Totodată procurorii susțin că lipsa urmelor de frânare arată că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil. 

Acțiunile care au dus la moartea lui Bogdan Gigină sunt, potrivit procurorilor: 

1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;

2. viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;

3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Iată în continuare acuzațiile DNA:

”Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel. Concret, conform probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale și lui Corcodel Adrian, șeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia. Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian”. 

Rudele lui Bogdan Gigină cer daune morale și materiale de 3 milioane de euro

Procurorii au pus sechestru pe bunuri din proprietatea lui Gabriel Oprea, ”inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracțiunilor, către membri ai familiei acestuia” și ale S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L. și MAZILU PETRE și CORCODEL ADRIAN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel