DNA răspunde scrisorii din partea CEDO: Percheziţia o viza pe judecătoarea Gabriela Bîrsan, nu pe soţul ei

gabriela_barsan-judecatoare
gabriela_barsan-judecatoare

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a adresat o scrisoare preşedintelui CEDO, Jean-Paul Costa, în care arată că nici ancheta penală, nici percheziţia efectuată la imobilul din satul Ghermăneşti, comuna Snagov, nu vizează în niciun fel atribuţiile judecătorului Corneliu Bîrsan ca magistrat al Curţii Europene a Drepturilor Omului, ci pe acelea ale soţiei sale, Gabriela Bîrsan, ca judecător român, informează un comunicat al DNA.

"În această situaţie, documentele internaţionale prevăd că imunitatea aplicabilă agentului diplomatic în statele în care îşi desfăşoară misiunea nu îl scuteşte de răspundere legală în statul de origine", se arată în mesajul DNA.

Pe 17 octombrie, DNA a primit o scrisoare semnată de grefierul Curţii Europene a Drepturilor Omului Erik Friberg, în care se exprimă îngrijorarea preşedintelui CEDO că nu ar fi fost respectate regulile imunităţii în cazul unei percheziţii efectuate de autorităţile române la domiciliul judecătorului Corneliu Bîrsan, în legătură cu o investigaţie privitoare la soţia sa.

"Având în vedere cele menţionate, DNA a solicitat clarificări scrise preşedintelui CEDO, Jean-Paul Costa, în sensul de a preciza dacă scrisoarea menţionată reprezintă punctul de vedere al domniei sale ori punctul de vedere al Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în cadrul cărei proceduri a fost emisă respectiva scrisoare. De asemenea, s-au solicitat lămuriri privind prevederea din convenţiile internaţionale aplicabile pe care se întemeiază aprecierea domnului Friberg că imunitatea domnului judecător Corneliu Bîrsan şi a familiei sale se extinde la reşedinţele private ale judecătorilor în statul lor de origine", se arată în comunicatul instituției.

Citește și:

Judecătorul Corneliu Bîrsan solicită CSM anularea avizului de percheziţie de la domiciliul acestuia

Gabriela Bîrsan către CSM: “Când v-ați dat votul pentru avizarea percheziției la domiciliul soților Bîrsan, ați spus cumva colegilor dumneavoastră de câte ori ați fost în domiciliul respectiv?”

Daily Mail: Cazul Bârsan ridică noi semne de întrebare privind calitatea judecătorilor CEDO

CSM a respins plângerea judecătoarei ÎCCJ Gabriela Bîrsan privind percheziţionarea locuinţei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel