DNA: Gheorghe Ștefan, inculpat într-un nou dosar, alături de un fost director de la Poșta Română

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a mai primit o lovitură din partea DNA. Procurorii anticorupție îl anchetează pe ”Pinalti” pentru mai multe fapte de corupție într-un nou dosar, în care este vizat și un fost director din Poșta Română.

Conform unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Gheorghe Ștefan, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, pentru trafic de influență, spălare de bani (8 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În dosar sunt urmăriți penal și Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcției comerciale din CN Poșta Română SA, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Marian Constantinof, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, și Cosmin Dragoș Mihăilescu, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA precizează că, în 2009, Gheorghe Ștefan, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru, în funcția de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română.

Procurorii susțin că, ulterior, Ștefan și Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

Vezi și: Gheorghe Ștefan, la ieșirea din arest: Nu mai fac politică în viața mea

DNA menționează că, în schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, firmă controlată de Constantinof prin interpuși, Gheorghe Ștefan i-a cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut în executarea contractelor încredințate.

"În acest context, Gheorghe Ștefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL și CN Poșta Română. La rândul său, Ciobotaru a exercitat presiuni asupra angajaților din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaților amintiți, Florin Ciobotaru a apelat la cunoștințele juridice ale lui Mihăilescu (recomandat de Constantinof) pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale dintre companie și SC Smart Telecom Solutions SRL", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Contractele dintre Poșta Română și SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunțate unilateral, conform DNA, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru și Mihăilescu.

"În acest fel, CN Poșta Română SA și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu Poșta Română, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro. Ulterior, Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială din CN Poșta Română SA, a negociat și a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale, fără o justificare economică și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune", adaugă DNA.

Potrivit procurorilor, Poșta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL și apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participațiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziție publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unitățile poștale ale companiei.

Citește și: Gheorghe Ștefan a scăpat de arestul preventiv

"În realitate, în ambele cazuri, rețeaua de terminale POS aparținea Payzone România SA (care a instalat terminalele, care deținea platforma de operare și un "call-center" pentru oferirea de consultanță și service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât și Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă — cu aceste societăți comerciale CN Poșta Română SA a acceptat nejustificat să își împartă profitul. Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone România SA, CN Poșta Română SA a achitat nejustificat, în perioadă mai — octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA", au mai reținut anchetatorii.

Aceștia subliniază că, la cererea lui Ștefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de aproximativ 303.000 lei către o societate controlată prin interpuși de fostul primarul, pentru achiziționarea de publicitate în municipiul Piatra Neamț.

"Această societate comercială a direcționat o parte din banii încasați către o televiziune la care asociați erau copii lui Gheorghe Ștefan. Tot la solicitarea lui Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro", se mai arată în comunicat.

În 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ștefan și soția sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

"Gheorghe Ștefan, în urma unor discuții cu Marian Constantinof, și-a dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de primul menționat să fie direcționate, la cererea lui Ciobotaru, sub forma unor sponsorizări, către o asociație sportivă a unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie și septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăți în favoarea asociației, în valoare totală de 62.000 de lei. Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro", au mai constatat procurorii.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy