DIICOT: Grupare infracțională de trafic de persoane, destructurată

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară efectuează, marţi, 23 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Dâmboviţa, Argeş şi Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2013, pe raza judeţelor Dâmboviţa, Argeş şi Timiş s-a constituit un grup infracţional organizat cunoscut cu preocupări infracţionale pe linia traficului de persoane, traficului de minori şi proxenetismului. 

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că victimele au fost atrase de stilul de viaţă opulent al membrilor grupului, fiind racolate prin metoda "lover boy" încă din perioada minoratului, din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate. 

Ulterior, persoanele vătămate erau exploatate pe teritoriul României, iar după împlinirea vârstei de 18 ani erau exploatate sexual în ţări precum Irlanda, Marea Britanie şi Germania. 

Tinerelor li se promitea faptul că banii obţinuţi din practicarea prostituţiei vor fi investiţi în case şi maşini pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viaţă, membri ai grupului infracţional organizat, însă de cele mai multe ori aceştia racolau şi alte tinere, pe care le exploatau sexual pe teritoriul Irlandei sau al altor ţări, sub atenta supraveghere a membrilor grupului. 

Întrucât membrii grupului au evitat să îşi achiziţioneze bunuri în nume personal, de cele mai multe ori aceştia le-au înregistrat în numele tinerelor pe care le exploatau sexual, pentru a le câştiga încrederea. Totuşi, în permanenţă, suspecţii îşi exercitau controlul asupra victimelor, în fapt fiind adevăraţii beneficiari ai bunurilor. 

Cercetările efectuate au relevat faptul că gruparea era organizată pe baza principiului subordonării ierarhice, respectiv doi suspecţi, soţ şi soţie, erau liderii segmentului care funcţiona în Irlanda, un alt suspect, liderul segmentului care funcţiona în Germania, iar un alt membru al grupului îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Angliei, acesta din urmă aderând la grup la începutul anului 2017, cu intenţia de a dezvolta gruparea pe teritoriul acestui stat. 

Activitatea infracţională desfăşurată în Irlanda, Marea Britanie şi Germania era sprijinită prin activităţi de racolare şi exploatare interne de către alţi membri ai grupului. 

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 46 de persoane. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, acţiunea fiind efectuată cu sprijinul Brigăzii de Intervenţie Rapidă a Jandarmeriei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel