Dezvăluiri cutremurătoare despre trenurile cu evrei de la Auschwitz

Un fost gardian nazist de la Auschwitz, judecat în Germania pentru complicitate la genocid, a facut destăinuiri cutremuratoare în fața magistratilor. În vârstă de 93 de ani, acesta riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Oskar Groning, fostul gardian SS, a spus ca in lagarul de la  Auschwitz soseau atat de multe trenuri cu evrei, incat deseori erau nevoite sa astepta cu usile inchise pana cand oamenii din primul tren erau selectati, relateaza BBC.

Cei mai multi dintre cei care se dadeau jos din trenuri era ucisi in camerele de gazare imediat, isi aminteste Oskar Groning, cunoscut drept "contabilul de la Auschwitz".

El a facut declaratiile miercuri, in a doua zi a procesului sau din Germania, in care este judecat pentru complicitate la uciderea a cel putin 300.000 de evrei in lagarul din Polonia.

In prima zi, marti, Groning a declarat ca rolul sau la Auschwitz era sa numere banii confiscatii de la detinutii nou sostiti si a marturisit ca a asistat la ucideri in masa, dar a negat ca ar fi participat direct la genocid si s-a declarat vinovat "doar moral", nu si legal.

Oskar Groning a spus ca de multe ori era insarcinat cu paza in zona in care se aflau principalele camere de gazare, la Birkenau.

Citește și: Șeful FBI nu cere scuze: Nu am spus că Polonia este responsabilă pentru Holocaust

"Capacitatile camerelor de gazare si ale crematoriului erau destul de limitate. Unii spuneau ca 5.000 de oameni erau ucisi in 24 de ore, insa nu am verificat aceasta informatie. Nu stiam", a mentionat el in fata judecatorilor germani.

Desi supravietuitorii au marturist ca sosirea la Auschwitz era haotica si traumatizanta, fostul gardian SS a sustinut ca procedura era, de fapt, "foarte ordonata" si "deloc obositoare" pentru el.

"Toti mergeau, unii intr-o directie, unii in alta...spre locul in care se aflau camerele de gazare si crematoriul", a mai spus acesta in sala de judecata, unde a fost confruntat cu mai multe victime care au supravietuit atrocitatilor naziste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel