DEZBINARE într-un stat UE. ONU îndeamnă la calm

Emisarul ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, a lansat joi un apel la calm pentru a evita o nouă criză în negocierile pentru reunificarea insulei mediteraneene, transmite AFP.

"Nu este un secret că un mediu dificil înconjoară în prezent negocierile, la nivel intern și internațional", le-a declarat Espen Barth Eide jurnaliștilor după o întrevedere cu președintele cipriot grec, Nicos Anastasiades.

"Este o perioadă bună pentru a îndemna părțile să facă tot posibilul pentru a reduce orice formă de tensiune ce ar putea face negocierile mai problematice", a subliniat el.

Pe de altă parte, Nicos Anastasiades s-a întâlnit joi cu Mustafa Akinci, liderul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (recunoscută numai de Ankara) care administrează nordul insulei.

Cei doi responsabili au relansat în mai 2015 discuțiile pentru reunificarea Ciprului, divizată invadarea de către armata turcă în 1974 a părții de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat vizând alipirea țării la Grecia, situație ce a provocat îngrijorare în rândul minorității cipriote turce.

Cei doi lideri trebuie să mai găsească teren de înțelegere asupra mai multor chestiuni dificile ca drepturile de proprietate sau ajustările teritoriale.

Negocierile sunt complicate, de asemenea, de perspectiva alegerilor prezidențiale din Republica Cipru, prevăzute pentru februarie 2018, și prospecțiunile petroliere în apele cipriote pe care Ankara le dorește suspendate până la găsirea unei soluții, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel