Descoperire ULUITOARE pe fundul mării. O navă de război, găsită după 80 de ani - VIDEO

Scafandrii din Norvegia au găsit, pe fundul mării, o navă de război scufundată acum 80 de ani. 

Este vorba despre un vas de luptă al Germaniei naziste, Karlsruhe, scufundat de o torpilă în Al Doilea Război Mondial, descoperit acum pe fundul mării lângă Norvegia, la 80 de ani de la dispariţie. 

Descoperirea a fost făcută de Statnett, operatorul de energie electrică al statului norvegian, la adâncimea de 488 de metri. Vasul, care are o lungime de 190 metri şi încă poartă svastica nazistă, a condus asaltul asupra oraşului Kristiansand din aprilie 1940. În timpul atacului, nava a fost torpilată de un submarin britanic. 

Norvegia, iniţial neutră 

 

La startul celui de-Al Doilea Război Mondial, Norvegia s-a declarat neutră. Hitler a ordonat, însă, invazia ţării în aprilie 1940, iar trupele germane au ocupat rapid Oslo, Bergen, Trondheim şi Narvik. Sprijinită de forţele aliate, armata norvegiană a opus rezistenţă minimă, însă naziştii au reuşit să ocupe întreaga ţară până în 1945, când au fost nevoiţi să capituleze. 

"Despre soarta navei Karlsruhe se poate citi în cărţile de istorie, dar nimeni nu ştia exact unde s-a scufundat nava. Mai mult, a fost singura navă scufundată în timpul atacului asupra Norvegiei despre care nu se ştia unde este. După atâţia ani, ştim unde este cimitirul ei. Cu cele nouă tunuri ale sale, aceasta a fost cea mai impunătoare navă din atacul asupra oraşului Kristiansand", a explicat Frode Kvalo, arheolog şi cercetător la Museul Maritim Norvegian, conform CNN

Semne ale epavei, găsite acum trei ani 

 

În urmă cu trei ani, sonarul a detectat o epavă la 15 metri distanţă de un cablu subacvativ dintre Norvegia şi Danemarca. Ulterior, în această vară, inginerul senior Ole Petter Hobberstad a făcut investigaţii suplimentare în zonă. "Când vehiculul operat de la distanţă ne-a scos la iveală o navă care fusese loită de o torpilă, ne-am dat seama că era din război. Pe măsură ce tunurile deveneau mai vizibile pe ecran, ne-am dat seama că era o navă uriaşă. Am fost surprinşi să vedem cât de mare. Să găseşti o navă de război e ceva rar, dar şi distractiv pentru noi", a spus acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel