Decontul navetei. Elevii ies în stradă și cer Guvernului să nu voteze proiectul de OUG

Foto ilustrativ. Imagine de Wokandapix de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Wokandapix de la Pixabay

Elevii ies în stradă, astăzi, pentru a protesta împotriva proiectului de OUG care reglementează trecerea navetei în procedură de decont.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită de urgență membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei, arată un comunicat de presă al AEBI. 

Marți, 15 iunie, Ministerul Educației a publicat agenda ședinței de Guvern din 16 iunie, menționând în cadrul ei și proiectul de OUG care reglementează trecerea navetei în procedură de decont. În acest sens, Asociația Elevilor din București și Ilfov solicită reprezentanților Guvernului 'să lupte împotriva adoptării ordonanței, având în vedere efectele negative ale acesteia.'

'Dezbaterea nu a avut loc, iar astăzi va fi votat proiectul de OUG'

'La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor. Ministerul Educației încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spațiul public că problema se va rezolva.

Mai mult, proiectul de Ordonanță de Urgență prevede anumite tarife maximale de decontare a navetei. În contextul în care prețul real al navetei diferă față de prețul prevăzut în lege, elevilor le va fi fie decontată naveta parțial, fie nu le va fi decontată deloc, fapt care s-a întâmplat în trecut din cauza HG 863/2016.

Menționăm că asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conținutul proiectului de ordonanță de urgență. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, așa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003. În ciuda faptului că dezbaterea nu a avut loc, astăzi va fi votat proiectul de OUG, încălcându-se legea.', mai arată Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Elevii vor purta banderolă albă, în semn de grevă japoneză

În acest sens, asociațiile de elevi vor protesta astăzi în fața Guvernului, respectiv în fața Prefecturilor din județele lor. Asociația Elevilor din București și Ilfov încurajează toți elevii din țară să poarte astăzi o banderolă albă, în semn de grevă japoneză.

'Solicităm guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor cu privire la proiectul de ordonanță.', precizează comunicatul.

'Decontul navetei este o măsură inaplicabilă, și va lăsa elevii pe drumuri! Ministerul Educației încearcă să paseze vina mai departe din cauza faptului că aceștia nu au alocat niciun leu pentru transportul elevilor navetiști în bugetul actual. Din prisma acestui fapt, elevii din toată țara vor protesta în solidaritate. Astăzi la ora 14:00 AEBI se va afla în fața Guvernului.', a declarat Ana-Maria Groza, președinte AEBI.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy