Decizia instanței în cazul Certej. Mihai Goţiu (USR): O victorie uriaşă

Senatorul USR Mihai Goţiu salută decizia Tribunalului Cluj, care a anulat planul de urbanism pentru proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri la Certeju de Sus, şi consideră că soluţia instanţei reprezintă o victorie importantă pentru protecţia mediului în România.

'E o victorie importantă pentru protecţia mediului în România. Vreau să-i felicit oficial pe cei care au dus greul procesului, pentru că ştiu ce adversari au avut de înfruntat şi cât de mari sunt interesele în domeniu. Eu şi alţi colegi din USR am fost implicaţi în lupta pentru salvarea pădurilor şi apelor de la Certej încă dinainte de a intra în politică. Am continuat această luptă şi după ce am fost ales senator. În 2017 am iniţiat şi am fost raportor al comisiei de anchetă a cazului Certej, în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii. Raportul, adoptat în vara anului trecut, semnalează numeroase abuzuri şi ilegalităţi din jurul proiectului minier de la Certej, motiv pentru care am solicitat o anchetă a Corpului de control al primului ministru şi am sesizat DNA', a declarat Mihai Goţiu, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de USR Cluj.

PUZ, obținut ilegal

Reţeaua Mining Watch Romania a anunţat, luni, că Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru Plan Urbanistic Zonal a fost emis cu încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului şi a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul 'Exploatarea minereurilor auro-argentifere şi polimetalice din perimetrul Certej'. 'Victoria în justiţie, anunţată de reţeaua Mining Watch România, e o confirmare suplimentară a concluziilor Comisiei de anchetă a proiectului minier de la Certej şi pentru ceea ce am afirmat de mai multe ori - că instituţiile statului nu şi-au respectat obligaţiile legale în avizarea şi monitorizarea acestui proiect. O dată în plus, se dovedeşte că în cazul în care decidenţii politici iau decizii iresponsabile în domeniul protecţiei mediului avem nevoie de o justiţie independentă pentru a stopa abuzurile, ilegalităţile şi corupţia din jurul lor', a mai spus Mihai Goţiu. El a adăugat că protecţia mediului, îmbunătăţirea şi respectarea legislaţiei din domeniu reprezintă o prioritate pentru USR. 

 VEZI ȘI:

Goţiu (USR): Proiectul legii spaţiilor verzi a primit avizul pozitiv

Bătaia Palada - Goțiu, repetată la Realitatea TV. ”Nu mai urlați aici”/”Du-te și protestează afară


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel