Deces George Bush. Doliu naţional în Kosovo

George H.W. Bush
George H.W. Bush

Kosovo a declarat o zi de doliu naţional pentru miercuri, după decesul fostului preşedinte american George H.W.Bush, unul dintre primii aliaţi ai kosovarilor albanezi în fosta provincie sârbă care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, a anunţat marţi Pristina, informează AFP. 

Potrivit agenţiei de presă franceze, Kosovo este în mod necondiţionat pro-americană. Exceptând zonele unde locuieşte minoritatea sârbă, drapelele înstelate americane sunt omniprezente, în faţa instituţiilor guvernamentale, a întreprinderilor sau domiciliilor, semn de gratitudine pentru campania de bombardamente dusă de o coaliţie occidentală sub conducerea SUA. Această operaţiune militară i-a permis Kosovo să scape de sub tutela sârbă în 1999. 

Preşedintele american are o statuie şi un bulevard care îi poartă numele în centrul Pristinei

Preşedintele american din acea perioadă, Bill Clinton, are o statuie şi un bulevard care îi poartă numele chiar în centrul Pristinei. În ceea ce-l priveşte pe fiul lui George H.W.Bush, George W.Bush, acesta are în capitala kosovară o stradă cu numele său. Însă George Bush tatăl este şi el foarte popular, pentru că i-a susţinut din primele momente pe albanezii din Kosovo. Administraţia lui a primit reprezentanţi ai kosovarilor la Washington şi, în 1992, îl avertizase pe puternicul lider sârb de la acea vreme, Slobodan Milosevic, că SUA vor răspunde militar dacă el va provoca un conflict în Kosovo. 

Miercuri, drapelele din Kosovo vor fi coborâte în bernă pe teritoriul său, precum şi în ambasadele kosovare, în semn de "respect al statului şi societăţii civile pentru contribuţia lui Bush la eliberarea Kosovo", se spune într-un comunicat al preşedinţiei kosovare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel