Şedinţele Consiliului Judeţean Iaşi s-au transformat în simple întâlniri, unde membrii partidelor se pot certa în voie. Conform publicaţiei Bună Ziua Iaşi, de aproape un an, aleşii judeţului nu reuşesc să ia nicio decizie în plenul CJ. În ultima şedinţă, cea de luni, aceştia au bătut din nou un record, cea de-a 25-a şedinţă pe anul în curs în care nu au reuşit să hotărască nimic concret. Mai mult, întrunirea a fost la un pas de a fi suspendată şi asta nu o dată, ci de trei ori.
Luni a avut loc o nouă şedinţă a plenului CJ. Şedinţa cu numărul 25 pe anul acesta, în care aleşii judeţeni din Iaşi s-au certat, din nou.Proiectul modernizării Aeroportului Internaţional Iaşi a mai primit o lovitură, după ce aleşii judeţeni au discutat timp de doua ore pe marginea acestui subiect şi nu au ajuns la nici un consens cu şefii CJ. Chiar dacă pe ordinea de zi era deja un proiect prin care se urmărea aprobarea concesionării aerogării, aleşii USL nici n-au vrut să audă şi au propus ca aeroportul să aştepte aprobarea unor fonduri europene în vederea modernizării. Cu toate că proiectul legat de accesarea banilor necesari a murit din faşă, aleşii judeţeni au preferat să aştepte ca această variantă sa devină realitate şi abia apoi să aprobe varianta concesionării către un operator privat.
"Trebuie ca mai întâi să avem un răspuns negativ în privinţa accesării fondurilor europene sau în ceea ce priveşte preluarea de către Ministerul Transporturilor. Ulterior putem discuta despre concesiune", a spus Mugur Cozmanciuc, liderul grupului de consilieri PNL.
În schimb, preşedintele CJ, Constantin Simirad, i-a acuzat pe consilierii USL de blocarea proiectul modernizării aeroportului. "Nu cred ca vom mai face ceva cu aeroportul dacă nu depăşim acest hop numit USL. Proiectul este respins prin ambiţia celor de la USL. Nu văd ce am mai putea face. Fondurile europene s-au dus pentru că ei nu au vrut să aprobe un studiu pentru pista veche. De preluarea de către Guvern nu cred că poate fi vorba, iar concesiunea nu le convine. În aceste condiţii, nu cred că se mai poate face ceva. Au torpilat toate soluţiile posibile. Am plătit atâţia bani pentru acest studiu şi am ajuns la concluzia că soluţia optimă este concesionarea. Acum ce mai vor? După cum au decis ei, cu studiu pentru o pista nouă, nu a vrut nici o firmă să facă asta. Eu nu le mai suport jiignirile", a acuzat Simirad.
Şi proiectul privind externalizarea serviciului de handling de la aerogara a fost respins. Deşi conducerea aeroportului dorea externalizarea în cauză, consilierii au votat împotriva, susţinând că nu se impunea luarea acestei decizii.
"Aeroportul nu va mai fi atractiv. Acest serviciu a asigurat profitabilitatea instituţiei şi nu cred că reprezintă o pierdere. Nu suntem de acord cu externalizarea şi nu vom vota acest proiect", a adaugat Mugur Cozmanciuc.
Totuşi, un alt proiect propus de conducerea aeroportului a primit aviz favorabil din partea consilierilor. Suma de 60.000 lei a fost alocată pentru o poartă detectoare de metale, iar 200.000 lei au fost repartizaţi pentru achiziţionarea unui aparat de detecţie cu raxe X.
Reabilitarea imobilului CJ din strada Vasile Alecsandri a ajuns o adevarată piatra de încercare pentru aleşii judeţului. Proiectul a fost respins ieri pentru a 15-a oara în plenul CJ. Aleşii USL au respins alocarea a 1,1 milioane lei pentru conservarea imobilului şi au cerut ca o comisie a autorităţii judeţene să verifice amănunţit lucrările. Pentru că şeful CJ, Constantin Simirad, nu a fost de acord cu propunerea consilierilor, discuţiile s-au întins mai bine de o oră, proiectul fiind, în cele din urmă, amânat pentru săptămâna viitoare, când va avea loc o nouă şedinta extraordinară. Cei de la USL au susţinut că preşedintele Simirad doreşte, de fapt, să continue lucrările.
"În acest caz avem de-a face cu un proiect care vizează continuarea lucrărilor şi nicidecum conservarea imobilului. Pentru a clarifica lucrurile trebuie să propunem o comisie care să meargă la faţa locului pentru a vedea în ce stadiu se prezintă lucrările", a spus Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD.
Pentru a aplana conflictul, consilierii PD-L au propus ca toţi cei 36 aleşi judeţeni să meargă la faţa locului pentru a vedea lucrările şi ulterior, dacă va fi cazul, proiectul privind conservarea să fie aprobat.
"Văd că vorbeşte un om care este specialist. Decizia în cazul acestui imobil a fost luată la alt nivel, de liderii partidelor, nu de consilierii judeţeni. Nu cred că are rost să pierdem timpul şi să vorbim pe lângă subiect, dacă decizia a fost deja luată", a precizat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.
Consilierii USL au refuzat să-şi exercite dreptul de vot, aşa cum a fost propus de către conducerea instituţiei, în cele din urmă hotărârea fiind respinsă. Totuşi, aleşii judeţeni au fost de acord cu formarea comisiei de verificare.
Şi pentru că nici una dintre părţi nu ceda, şedinţa a fost pe cale să fie întreruptă de trei ori. Prima dată, consilierii PD-L au părăsit sala de şedinţe, nemultumiţi că cei de la USL votează împotriva proiectului privind conservarea imobilului din Vasile Alecsandri. Ulterior, la câteva zeci de minute, preşedintele Simirad a ieşit din sala de şedinţe după ce nu s-a înţeles cu aleşii USL în privinţa proiectului pentru şefia Muzeului Literaturii Române. Convins să revină în sală, el s-a mai contrat cu cei de la USL şi atunci când s-a reluat discuţia privind soarta aeroportului. Pentru ca aceasta a degenerat, Constantin Simirad a părăsit pentru a doua oară sala de şedinţe, fiind cu greu convins de vicepreşedintele Victor Chirila să revină şi să ducă la bun sfârşit ordinea de zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu