De la ce scor se consideră în Europa că USL a obținut o victorie zdrobitoare

miting
miting

Necunoscuta alegerilor parlamentare nu mai este, în acest an, formațiunea care va câștiga, ci scorul. ARD și Traian Băsescu au condiționat numirea premierului de obținerea unui ”cvorum” de 50 la sută plus unu. De cealaltă parte, USL și-a propus obținerea unei victorii covârșitoare, care să nu lase alternativă combinațiilor prezidențiale. Un posibil conflict va fi arbitrat, ca și referendumul, de Uniunea Europeană. În cazul în care se menține tendința înregistrată de sondaje, inclusiv cele finanțate de PDL, susținătorii politici ai președintelui vor rămâne fără replică. Cel mai mic scor ”alocat” USL este de 48 de procente (fără redistribuire), în vreme ce ARD ia în jur de 25 la sută, în cel mai optimist scenariu. În țările democratice se consideră drept victorie zdrobitoare situația în care câștigătorul are cu 15 la sută mai mult decât locul doi.

O listă de victorii covârșitoare înregistrate în ultimii ani arată cazuri care, la noi, ar fi considerate înfrângere, în condițiile în care Traian Băsescu amenință cu o citire personală a votului popular.

Rezultatul USL,  ”alunecare de teren” care nu poate fi oprită de ARD

Mirel Palada, directorul  CCSB, crede că se va repeta situația de la locale. ” Sondajele arată o victorie fără dubii a USL în alegeri, iar tendința nu mai poate fi inversată, indiferent ce se întâmplă în ultimele săptămâni de campanie electorală, a spus Palada. Imediat înainte de alegerile locale unii se temeau de o intervenție a taberei Băsescu, fie prin pârghiile instituționale pe care le mai avea, fie prin lovituri discrete sau jocuri de culise. Nu s-a întâmplat nimic de genul acesta, iar candidații USL au obținut o victorie zdrobitoare. În ciuda investițiilor masive în publicitate electorală și a efortului depus în confruntările televizate, trendul dat de votul politic s-a menținut până în final. Doar două consilii județene au mai fost păstrate de PDL, s-au pierdut primării importante, cu mici excepții. Așa ceva, în jargonul de campanie din țările anglo-saxone, se numește landslide victory. O alunecare de teren, care nu mai poate fi oprită de adversari și rade totul în cale”, a declarat Palada.

Popularii spanioli și-au zdrobit adversarii cu...44,63%

Definiția unui victorii zdrobitoare, cum s-ar putea traduce termenul landslide victory, este dată de diferența de 10-15 procente față de adversarul plasat pe locul doi.

De exemplu, în Belgia, anului 2010, Noua Alianță Flamandă a obținut 32 la sută din sufragiile pentru Senat, în vreme ce Creștin Democrații au luat doar 15 procente. În Polonia, este considerată landslide victory situația din 2001, când Alianța Democratică de Stânga a luat 47,2 la sută din voturi, iar în Spania, Partidul Popular a obținut anul trecut o majoritate, prin redistribuire, cu doar 44,63% din sufragii la votul popular.

Alegerile generale desfășurate în 2010, au adus la putere, în Ungaria, partidul lui Viktor Orban, cu 52,76 la sută din voturi, iar sistemul electoral a alocat 263 mandate către Fidesz, din 386 de locuri în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel