De ce sunt atât de colorate scaunele din autobuze. Iată ce ascunde designul de pe tapițeria folosită peste tot în lume

foto: Freepik
foto: Freepik

Ai observat, probabil, că peste tot în lume, oriunde ai merge, în autobuze și trenuri găsești mai mereu aceeași tapițeri, roșie sau albastră. De ce se folosește acest model pe scară largă?

Modelul strident al materialului de pe scaunele autobuzelor de transport public nu poate trece neobservat. Uneori este strigător și vibrant, alteori prezintă modele asimetrice și haotice, ceea ce stârnește curiozitatea cu privire la cine a avut această idee și de ce. Răspunsul e mai logic decât pare la prima vedere!

Modelele de țesătură folosite pe scaunele trenurilor și autobuzelor se asemănă în întreaga lume. Unele descriu destinația scaunului, cum ar fi în cazul locurilor prioritare rezervate persoanelor în vârstă, persoanelor însărcinate, rănite sau cu dizabilități. Alteori, le amintesc oamenilor locul unde se află, precum în cazul metroului din Moscova.

Dar ce alt motiv ar putea face ca materialul de pe scaunele autobuzelor să aibă acest aspect? Ei bine, aceste modele sunt eficiente în ascunderea petelor.  Așadar, "mocheta" a fost preferată în transportul în comun din două motive. În primul rând, este rezistentă la uzură și durabilă. În al doilea rând, culoarea și modelele sale mască semnele de murdărie și uzură. Mai mult, mocheta are avantajul de a fi ușor și ieftin de produs în masă.

Materialul de pe scaunele autobuzelor are o "sarcină grea". Scaunele de transport în comun trebuie să reziste la trafic greu, indiferent de vreme și de igiena fiecărui pasager în parte. Creatorii s-au gândit că un model minimalist ar fi evidențiat cu ușurință petele, astfel că au ales modele pe fundal albastru, în cele mai multe cazuri, cu printuri de mici dimensiuni ca semne grafice, geometrice, valuri, curbe, pătrățele sau buline.

De unde vin aceste modele

Ați observat, poate, că țesătura folosită pentru scaunele din autobuze și trenuri diferă de cea de pe o canapea. Acest aspect are la bază un design intenționat. Proiectul "Celebrating Britain’s Transport Textile" a explorat lumea accidentată a mochetei, materialul preferat în transportul public.

"Mocheta, provenind din cuvântul francez pentru covor, a fost alegerea principală pentru scaunele din autobuze, trenuri, tramvaie și troleibuze timp de peste 100 de ani. Aceasta este fabricată pe războaie folosind tehnica de țesut Jacquard, fiind compusă în mod obișnuit din 85% lână amestecată cu 15% nailon", explică Muzeul Transporturilor din Londra, potrivit IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel