În ziua de astăzi, nu se mai construiesc locuințe fără izolație termică și fonică. Există pe piață extrem de multe materiale izolatoare, iar prețurile sunt mai accesibile că niciodată având în vedere că este o investiție menită să vă avantajeze pe termen lung.
Izolația vă va ajuta să păstrați temperatura dorită în casa dumneavoastră pe tot parcursul anului, indiferent de temperatura exterioară, protejând-o împotriva temperaturilor scăzute pe timp de iarnă și a excesului de căldură pe timp de vară. De asemenea, izolația este utilă atât din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere al diminuării poluării fonice. O casă care a fost bine izolată este foarte eficientă din punct de vedere energetic și va avea nevoie de foarte puțină energie pentru încălzirea și răcirea interioară.
Eficiență din punct de vedere al costurilor - Izolația vă menține casă la o temperatură stabilă, indiferent de cât de cald sau de frig este afară. Acest lucru reduce costurile de încălzire și răcire, deoarece centrala termică va sta pornita mai puțin timp pe timp de iarnă, iar aparatul de aer condiționat nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a atinge o temperatură constantă interioară pe timp de vară.
Eficiență energetică – Pentru izolarea totală a casei, instalarea strategică a materialelor izolante este vitală. De exemplu, începeți cu pereții exteriori din jurul casei dumneavoastră care creează bariera inițială din exterior, apoi, asigurați-vă că podul casei este complet izolat. Pe timpul sezonului rece, aerul cald radiat de calorifere se ridică, iar izolația din tavan / acoperiș menține căldura și menține temperatura interioară la un nivel optim mai mult timp, fiind necesar consumul unei cantități mai mici de energie.
Controlul umidității – Umiditatea care pătrunde din exterior este comună cu deschiderea și închiderea constantă a ușilor sau geamurilor pe tot parcursul zilei. Dar activitatea în interior creează și umiditate. Gătitul, spălatul rufelor și dușurile creează umiditate în casa dumneavoastră. Umiditatea din casă creează mediul perfect pentru apariția mucegaiului. Dacă locuința dumneavoastră este izolată corespunzător, aerul uscat poate circula în încăperile etanșe și poate menține umiditatea la un nivel optim eliminând mucegaiurile care provoacă alergeni și care vă poate pune în pericol inclusiv sănătatea sistemului respirator.
Izolare fonică – Cele mai multe tipuri de izolație termică, absorb inclusiv vibrațiile sonore, ceea ce minimizează instantaneu zgomotul din mai multe surse, echipamente media, copii, animale de companie și lista poate continua. Materialele de cea mai bună calitate vă pot oferii o atmosferă liniștită în propria locuință, indiferent că locuiți într-o zona aglomerată și zgomotoasă a orașului, de exemplu în apropierea unei gări sau a unui aeroport.
Există mai multe tipuri de materiale cu ajutorul cărora puteți izola termic locuință, tipuri de materiale care sunt speciale pentru pereți, materiale care sunt speciale pentru tavan ori acoperiș sau materiale care sunt universale.
Ce este important de reținut, este faptul că, este necesar să utilizați materile de cea mai bună calitate precum este acea vata minerala dacă vă doriți să vă bucurați de toate beneficiile menționate anterior. De asemenea, pe lângă faptul că este important și absolut esențial să alegeți materiale calitative dacă vă doriți să obțineți cele mai bune rezultate, este necesar să apelați și la profesioniști în domeniu cu privire la montaj. Dacă montajul nu a fost făcut ca la carte, adezivul (dacă este cazul) nu a fost unul potrivit sau nu a fost aplicat cum trebuie, izolația nu își vă face treaba, indiferent că este vorba despre acoperiș sau despre pereții locuinței.
Dintre toate materialele cu care se pot izola imobile, vata minerală este unul dintre cele mai bune și mai recomandate, având un raport preț/calitate extrem de bun.
Vata minerală, nu numai că are excelente proprietăți de izolare și vă va ajuta să scădeți la minim consumul de energie necesar pentru încălzirea sau răcirea locuinței, dar este și un excelent material izolator fonic. Este de menționat și faptul că, vata minerala, prin construcția să, este un material care rezista foarte bine în caz de incendiu. Cu alte cuvinte, este un material care nu încurajează extinderea focului în cazul în care izbucnește un incendiu. De asemenea, pentru că discutăm despre un material izolant termic, trebuie să fie și un material cu proprietăți bune împotrivita umezelii. Vata minerală nu absoarbe apa și chiar rămâne intactă în cazul în care umezeala își face apariția, fiind și un material care permite pereților să respire în comparație cu polistirenul.
Da, este indicat să apelați la profesioniști în domeniu pentru montaj, însă, vata minerală nu este greu de aplicat. Ce trebuie să rețineți prima dată înainte de a vă apuca să aplicați vata minerală pe cont propriu, este că aveți nevoie obligatoriu de mănuși. Precum și în cazul fibrei de sticla, atunci când vata minerală intra în contact cu pielea, inevitabil va provoca mâncărimi, ori chiar erupții ușoare. Nu există un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, însă, acele mâncărimi sunt extrem de enervante și cu siguranță nimeni nu și le dorește. În acest caz, mănușile fac parte din echipamentul de protecție, echipament care trebuie să existe mereu indiferent de activitatea pe care o practicați în domeniul construcțiilor sau amenajărilor interioare grele. Indiferent de materialul pe care îl instalați, asigurați-vă că purtați nu doar mănuși de protecție ci și ochelari de protecție, mască de praf, precum și o cămașă cu mânecă lungă sau un hanorac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu