Eli Wiesel a returnat Ungariei ordinul Marea Cruce. Vezi de ce

eli wiesel
eli wiesel

 Laureatul  Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel,  a înapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit în 2004, ca urmare a participării preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la ceremonia organizată în România în memoria horthyst-ului Jozsef Nyiro, scrie Wall Street Journal.

 Într-o scrisoare adresată lui Laszlo Kover, Wiesel a precizat că nu vrea să fie asociat cu activitățile oficialilor maghiari.

 "Domnule preşedinte (al Parlamentului Ungariei - n.red.), am aflat cu profundă dezamăgire şi indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Szocs şi de liderul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. (...) Mi se pare ofensator ca preşedintele Parlamentului ungar să participe la o ceremonie în favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty şi Szalasi", scrie Elie Wiesel.

 Parlamentul ungar a precizat că va răspunde acestui gest în cursul săptămânii. Szocs a demisionat și a nu a putut fi contactat.

 Insistența Partidului Civic Maghiar din România de a-l reînhuma pe poetul pro-nazist Nyiro Jozsef la Ordorheiul Secuiesc, la finalul lunii mai, a stârnit opoziția Guvernului României, dar și un atac dur din partea președintelui Parlamentului Ungariei. Vizita ulterioară a lui Laszlo Kover în România, în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 10 iunie, nu a făcut altceva decât să tensioneze și mai mult relațiile diplomatice.

De asemenea, în ultima perioadă, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban, încearcă reabilitarea lui Miklos Horthy, aliat al  lui Hitler și unul dintre criminalii din cel de-ai Doilea Război Mondial care a trimis sute de mii de evrei în lagărele de exterminare. În acest sens, mai multe manifestații pro-naziste au avut loc în Ungaria, culminând cu inaugurarea bustului fostului regent ungar, Miklos Horthy, în satul Csokako din Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel