Dan Voiculescu, perspectivă revoluționară pentru o nouă organizare socială. Ce avem de făcut

Nici socialismul, nici capitalismul nu au ținut cont de natura umană. Voiculescu propune schimbarea axei ”Stânga-Dreapta”
Nici socialismul, nici capitalismul nu au ținut cont de natura umană. Voiculescu propune schimbarea axei ”Stânga-Dreapta”

Dan Voiculescu propune înlocuirea axei orizontale pe care se situează „Stânga” și „Dreapta”, cu o axă verticală, care să includă întreaga populație.

Societatea are nevoie de o schimbare profundă, atât în plan social, cât și pe plan politic sau economic, arată Dan Voiculescu, în cea mai recentă lucrare a  sa, Tratatul Umanismului Pragmatic, lansat joi la Bibioteca Academiei Române. Volumul, editat de Editura Academiei, dezvoltă cele mai importante concepte și idei ale umanismului pragmatic.

Schimbarea propusă se referă la înlocuirea axei orizontale pe care se situează „stânga” și „dreapta”, cu o axă verticală, care să includă întreaga populație.

„Nu mai suntem organizați pe orizontală. Trebuie să ne gândim să ne organizăm pe verticală. Sus, oamenii care pot crea, de la artă, până la producție și servicii. O categorie nu foarte numeroasă, dar foarte valoroasă. Există sume enorme de bani, există o enormă forță de muncă. Dar lucrurile nu merg. De ce? Pentru că nu mai sunt idei.

Banii stau, forța de muncă stagnează. Avem nevoie de organizarea societății pe creatori, executivi și mai avem nevoie să nu uităm că există oameni pe lumea asta care suferă. Ma refer la cei care nu suferă din vina lor. Oameni bolnavi, oameni singuri. Trebuie să avem grijă și de ei. Doctrina umanistă transformă orizontala stânga - dreapta în verticala creatori, executivi și vulnerabili, astfel încât să se respecte vechiul principiu <>”, a explicat Dan Voiculescu la lansarea Tratatului.

Socialismul, capitalismul, feudalismul, sclavagismul nu au ținut cont de natura umană

Ignorarea naturii umane este elementul comun al tuturor tipurilor de organizări ale societății, care de-a lungul timpului au eșuat sau și-au arătat limitele. Pentru progres este nevoie de o altă abordare, a spus Dan Voiculescu.

„În 1989 m-am trezit în mijlocul unei furtuni. A venit Revoluția, iar eu aveam zece ani de activitate capitalistă. Am spus bine, s-a întâmplat, e real, e prezent. Ce urmează? E bine să gândești în prezent ce s-a întâmplat în trecut, pentru a putea construi viitorul fără greșelile trecutului. Socialism, capitalism, feudalism, sclavagism. Toate acestea nu au ținut cont de natura umană. (...) Oamenii au calitățile lor. Tot ce trebuie să facem este să descoperim aceste calități și să le fructificam pentru ei și pentru societate. (...)

Cu toții avem datoria, dacă nu pentru noi, pentru copii și nepoți, să încercăm să schimbăm metaparadigma de astăzi. Metaparadigma stânga – dreapta. Capital financiar – capital uman. Nu sunt criterii legate de aritmetică, sunt criterii umane”, a subliniat Dan Voiculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel