Cutremur, vineri dimineața,  în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea ml 3,7, la adâncimea de 84 km, s-a produs vineri, la ora 00:35:14, ora României, în zona Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80 km E de Brașov, 95 km NE de Ploiești, 100 km S de Bacău, 112 km V de Galați, 114 km NV de Brăila, 145 km N de Bucuresti, 167 km NE de Pitesti, 180 km SV de Iasi, 194 km E de Sibiu, 210 km N de Ruse.

Mișcări seismice asemănătoare au avut loc, de altfel, în fiecare din ultimele trei zile: 17 mai un cutremur de magnitudine 3, 18 mai cu magnitudine 3,7 și 19 mai cu magnitudine 3,2. Pe 14 și 16 mai au avut loc cutremure cu magnitudine sub 3.

Gheorghe Mărmureanu, despre anul în care  în România va avea loc un „mare cutremur”

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a oferit mai multe detalii, într-un interviu pentru DCNews, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCNews.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a concluzionat profesorul Gheorghe Mărmureanu în exclusivitate pentru DC News.

Vezi și: Cel mai puternic seism înregistrat vreodată pe Planeta Marte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel