Cumulus Arhitecture SRL - premiul I la Concursul de Soluţii "Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai"

Biroul de arhitectură Cumulus Arhitecture SRL este câştigătorul premiului I şi al Concursului de Soluţii "Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai", au anunţat, joi, organizatorii în cadrul unui eveniment desfăşurat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".

Premiul constă în invitaţia la procedura de negociere fără anunţ prealabil pentru încheierea contractului de proiectare, cu valoare estimată la nivelul sumei de 170.000 de dolari, exclusiv TVA.

Juriul a apreciat caracterul sculptural al volumului pavilionului şi dinamismul său subtil. 

"Imaginea pe care o propune este iconică, recognoscibilă şi de impact, atât de la distanţă, cât şi la nivel de detaliu. Volumul per ansamblu este unul echilibrat, tratat armonios şi unitar, având o bună relaţie vizuală interior-exterior. Juriul consideră că rafinamentul şi expresivitatea contemporană ale volumului vor fi atuuri pentru evidenţierea pavilionului în contextul general al Expoziţiei Mondiale. A fost apreciată atenţia acordată detaliilor faţadei exterioare a pavilionului, realizată din ceramică albă, şi efectul sensibil de filtrare şi reflexie a luminii de către aceasta. Întreg conceptul pavilionului este unitar şi coerent: de la ansamblu la detaliu, de la exterior la interior, de la formă la conţinut", a spus arh. Vlad Sebastian Rusu (Ordinul Arhitecţilor din România), cel care a dat citire motivaţiei Juriului.

Proiectul câştigător îi are ca autori principali pe Eliza Yokina, Adrian Soare; coautori: Andrei Cumpănăşoiu; colaboratori arhitectură: Yasmin Asan, Marina Păsărin, Alexandru Cetea, Ioana Aron, Maria Sava; colaboratori specialităţi: ing. Mircea Paraschiv, Paul Sehlanec; curatori: Teodor Frolu, Eliza Yokina, Andrei Borţun, Adrian Soare, Beatrice Danis, Andrei Cumpanaşoiu, Maria Neneciu; grafic designer: Otilia Mihalcea.

Pe locurile următoare s-au situat SC A STIL SRL - Premiul II (7.000 de dolari); SC IMAGINAROOM SRL - Premiul III (3.000 de dolari); AM1819 - SC Arcsett SRL - Menţiune 1(1.000 de dolari) şi S.C. JB Arhitectura S.R.L. şi S.C. Exhibit Arhitectura S.R.L. - Menţiune 2 (1.000 de dolari).

În perioada 22 - 24 iulie a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluţii "Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai", competiţie lansată oficial pe data de 6 iunie. Autoritatea contractantă este Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Bucureşti, Anuala de Arhitectură Bucureşti, cu girul Ordinului Naţional şi cu respectarea standardelor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. 

Concursul de soluţii a avut ca scop selectarea celei mai bune soluţii în vederea realizării Pavilionului Naţional al României la Expo 2020 Dubai pentru atribuirea contractului de proiectare şi curatoriat.

Tema "Expoziţiei 2020 Dubai", care se va desfăşura în perioada 20 octombrie 2020 - 10 aprilie 2021, este "Conectând minţile, creăm viitorul" (Connecting Minds, Creating the Future) şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare în a dezvolta parteneriate între organizaţii, sectoare de activitate şi diverse locuri geografice, precum şi pentru a se putea adresa mai bine nevoilor unei lumi în continua schimbare.

Pentru a dezvolta tema principală au fost alese trei subteme: oportunităţi, mobilitate şi sustenabilitate. Ele formează de altfel şi cele trei secţiuni fizice ale expoziţiei, care are un plan tripartit. România a optat pentru secţiunea sustenabilitate, unde va construi un pavilion naţional.

Ţara noastră îşi propune să participe la "Expoziţia Mondială 2020 din Dubai" cu un pavilion expoziţional care să găzduiască timp de şase luni activităţi specifice unei expoziţii internaţionale: evenimente artistice şi diplomatice, expoziţie permanentă şi expoziţii temporare, acţiuni de dialog intercultural şi de ospitalitate.

"Pavilionul României îşi propune să aducă în cadrul "EXPO 20120 Dubai" pentru cele 6 luni de desfăşurare a manifestării expoziţionale o sumă de contribuţii care să acopere mai multe domenii sectoriale: tehnologie, IMM-uri, mediu, energiile regenerabile, biotehnologiile, polii de excelenţă - competitivitatea, start up-ul şi inovarea, cultura, turismul şi gastronomia", a declarat la eveniment comisarul general al secţiunii române la EXPO 2020, reprezentant al MAE, Mihail Doru Dediu. 

El a precizat că participarea la această expoziţie urmăreşte, pe lângă acţiunile de diplomaţie publică, şi o componentă de promovare economică, permiţând crearea unei imagini pozitive pentru companiile şi produsele româneşti, precum şi atragerea investiţiilor străine în România.

"Manifestarea expoziţională constituie un vector activ de promovare a valorilor naţionale mai ales la nivel global, servind drept canal de comunicare pentru diversificarea schimburilor economice, culturale, ştiinţifice şi inovative, precum şi o oportunitate deosebită pentru realizarea de acţiuni concrete care să promoveze imaginea ţării în Zona Golfului şi în lume", a spus Mihail Doru Dediu.

Potrivit reprezentantului MAE, la "Expoziţia Mondială 2020 din Dubai" sunt aşteptaţi circa 25 de milioane de vizitatori şi reprezentanţi din peste 190 de state. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel