Cum verifici dacă ouăle sunt bune pentru consum

FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp

Care sunt cele mai frecvente metode de verificare a prospețimii și a conformității ouălor pentru consumul uman.

Verificarea prospețimii unui ou, chiar dacă se află în termenul de valabilitate, se poate face cu ajutorul unui vas cu apă, astfel, dacă oul se lasă la fundul vasului, în poziție orizontală, înseamnă că acesta este proaspăt și bun de consum. Dacă se menține la jumătatea vasului, în poziția verticală, oul are vechime de 2-3 săptămâni și ar trebui evitat, însă dacă oul se ridică la suprafață, atunci acesta trebuie aruncat.

Cum se pot verifica ouăle cu lumină

Astfel, dacă verificarea cu apă nu este suficientă, în cazul în care aveți vreo suspiciune în privința ouălor achiziționate, puteți să le verificați cu ajutorul unei lumini, tehnica fiind denumită ”candling” (iluminatul oului).

Această tehnică implică utilizarea unei surse de lumină pentru a privi interiorul oului și a identifica prezența sau absența unui embrion în dezvoltare.

Iată pașii de bază pentru a verifica un ou folosind metoda de iluminare

Selectați un mediu întunecat

Alegeți un loc întunecat sau o cameră slab iluminată pentru a putea observa cu ușurință lumina care trece prin ou.

Iluminați oul

Utilizați o sursă de lumină puternică, cum ar fi o lanternă sau o lampă, și plasați oul în fața acesteia. Este important să fie suficient de luminoasă pentru a putea vedea prin coaja oului.

Priviți prin ou

Puteți privi direct prin partea de sus a oului sau, pentru o vizualizare mai bună, puteți folosi o tehnică în care țineți oul împotriva sursei de lumină, astfel încât să puteți vedea interiorul prin coajă.

Identificați semnele de dezvoltare

Dacă oul are un embrion în dezvoltare, veți vedea un punct mic de culoare închisă, care este embrionul însuși. Acest punct poate fi situat aproape de centrul oului. De asemenea, puteți observa vene roșii în jurul embrionului, care sunt vasele de sânge care hrănesc embrionul în curs de dezvoltare.

Observați absența unui embrion

Dacă oul este clar și nu vedeți niciun semn de dezvoltare, este posibil să fie un ou nefertilizat sau unul în care embrionul nu a început să se dezvolte. 

Este important să vă amintiți că această metodă poate necesita un pic de practică pentru a fi realizată cu succes, iar rezultatele pot varia în funcție de calitatea sursei de lumină și de grosimea oului, notează ChatGPT.

Acestă tehnică, de iluminat ouăle, este bună de luat în calcul în perioada sărbătorilor pascale, când pe piață vor fi prezente cantități semnificative de ouă.

FOTO: Freepik @EyeEm

Dacă nu utilizați ouăle întregi, pentru a le prepara prin fierbere, este indicat ca atunci când vreți să le gătiți, cel mai bine este să le spargeți, rând pe rând, într-un vas separat față de cel în care vreți să pregătiți rețeta, astfel încât în cazul în care acesta nu este conform să puteți să îl aruncați.

Citește și: Produsele de post. La ce să fii atent când le cumperi: "Vă pot afecta sănătatea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel