Cum a murit Dej, cum era protejat Ceaușescu. Mărturia unui general de Securitate

gheorghe gheorghiu dej
gheorghe gheorghiu dej

Moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în urma unui cancer pulmonar galopant, a fost pusă pe seama unei iradieri nucleare. Distanțarea de Moscova, l-ar fi expus mâniei sovieticilor, care l-au iradiat în timpul unei vizite la Moscova. Alt scenariu punea iradierea pe seama unui cadou făcut de Chivu Stoica: o bucată de uraniu, dintr-o mină românească, pe care Dej ar fi folosit-o drept press-papier.

Adjunctul Direcţiei de gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu, generalul Adrian Eugen Cristea, demontează aceste mituri. Gen. Cristea a dezvăluit DCnews cum se făcea controlul spațiilor în care lucrau șefii de stat, în toată zona comunistă, fiind exclusă o contaminare nucleară sau de altă natură.
”La ora 7 fix, venea un specialist în telefonie. Asculta telefoanele, cum se aude, cât de tare este semnalul, cât de clar, verifica aparatele. Însoțit de un ofițer din garda personală. Apoi electricianul, urmat de cel care controla conductele de apă, iar la final intrau cei cu aparatura de control a radiațiilor. În fiecare zi”, își amintește gen. Cristea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel