Culisele vizitei în Ucraina a șefului CIA. Ce a făcut Brennan la Kiev, în timpul deplasării discrete contestate de Rusia

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), John Brennan, a făcut weekendul trecut o vizită discretă la Kiev, pe care Casa Albă a recunoscut-o după ce mass-media rusă și diplomația Moscovei au cerut insistent explicații. Dar Washingtonul nu vrea să dea detalii, la fel și CIA, refuzul alimentând speculații ale presei ruse, care a scris că Brennan a aterizat la Kiev pentru a dat verde unei intervenții militare ucrainene împotriva separatiștilor din estul țării.

Administrația Obama ia în considerare o nouă politică privind schimbul informațional ( de intelligence, în engleză) cu guvernul interimar de la Kiev, în urma presiunilor puse de oficali ai Armatei SUA, membri ai Congresului și aliați ai americanilor din Ucraina.

Brennan s-a întâlnit în weekend cu prim-ministrul interimar Arseni Iațeniuk și cu vicepremierul Vitaiy Yarema pentru a discuta formarea unor canale noi și mai sigure prin care SUA să facă schimb de "intelligence" cu țara măcinată de problemele cu secesioniștii pro-ruși din est, spun oficiali vestici și din SUA care au primit informări cu privire la vizita lui Brennan, potrivit The Daily Beast.

Problema este una de o importanță vitală pentru că ucrainenii sunt depășiți de forțele ruse masate la graniță care se infiltrează în orașele Ucrainei. Dacă Kievul vrea să aibă șanse pentru a face față presiunii Moscovei, informațiile despre activitatea militară a rușilor trebuie să fie fără cusur.

Agențiile de informații americane suspectează de mult că structurile militare și de "intelligence" ale Ucrainei sunt puternic penetrate de guvernul rus, pentru că până în februarie cele două țări respectau un parteneriat în materie de probleme de securitate.

Citește și: SUA confirmă: șeful CIA a fost în Ucraina. Rusia cere explicații


"Locul ăla este condus de ruși de ani de zile", a declarat pentru sursa citată un oficial al unei agenții de informații. "(Rușii) sunt foarte buni la a colecta orice fel de informații legate de comunicare, probabil că au propria lor rețea acolo", a adăugat el. Dar chiar și în aceste condiții, a precizat oficialul, "au existat căi de comunicate între serviciile de informații care să fie de ajutor în schimbul de informații cu Ucraina în timp real".

Oficialul a mai spus că deplasarea lui Brennan a urmărit reasigurarea guvernului de la Kiev de sprijinul Statelor Unite ale Americii și atingerea unui consens cu privire la noua, dar limitata politică a schimburilor de informații.

Una dintre cele mai mari probleme ale Ucrainei este aceea că toate comunicațiile militare criptate sunt considerate a fi penetrate de ruși. Drept urmare, cruciala comunicare dintre diviziile militare ale Ucrainei care se îndreaptă spre estul țării s-a purtat prin linii normale, astfel că este imposibil pentru armata ucraineană să surprindă cu ceva Rusia.

Guvernul ucrainean ar fi cerut SUA echipament securizat și avansat de comunicații, aceasta fiind doar una dintre solicitările de pe o listă mai lungă pe care guvernul american încă nu a aprobat-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel