Urmărește emisiunea live


CSM schimbă regulile pentru presă

Consiliul Superior al Magistraturii dezbate astăzi ghidul de comunicare dintre presă şi magistraţi, care trebuie corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală, informează gandul.info.  CSM a publicat o formă a ghidului, care restricţionează accesul presei la dosarele de corupţie. Una dintre măsuri se referă la faptul ca presa să nu mai aibă acces la rechizitoriile dosarelor de corupţie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date.

Potrivit sursei citate, CSM a publicat o nouă formă a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar şi presă, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală. Conducerea Consiliului a avut cel puţin patru întâlniri cu presa şi ONG-urile, la fiecare dintre ele presa şi societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în aşa fel încât presa să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informaţii din dosare precum cele de corupţie.

În şedinţa de marţi, plenul CSM a luat în dezbatere ghidul şi a votat. Nu a fost publicat încă rezultatul votului din plen. Însă este clar faptul că aproape nici una din propunerile presei nu a fost inclusă în modificarea ghidului.

Mircea Aron, membru CSM şi judecător al Consiliului, a declarat că, dacă se va permite presei să aibă acces la copii după rechizitorii, atunci "se doreşte senzaţionalul".

Unul dintre articolele esenţiale din ghidul de comunicare dintre magistraţi şi presă este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia să reglementeze modul în care jurnaliştii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale. 

Citește și: Noul Cod penal: Guvernul nu a eliminat articolul care îngrădește libertatea presei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel