Criza migranților de la granița Poloniei. Mii de persoane au format o tabără și țin poliția de frontieră poloneză în alertă / VIDEO

Sursă foto: Captură Twitter
Sursă foto: Captură Twitter

Serviciile poloneze evaluează că între 3.000 și 4.000 de migranți se află în apropierea graniței în partea belarusă.

Situația de la granița polono-belarusă a devenit foarte îngrozitoare de când un val masiv de migranți a forțat-o, luni (citește AICI). Poliția de frontieră poloneză a asigurat, însă, că noaptea dintre luni și marți a fost una calmă, având loc doar un mic incident.

„O piatră a fost aruncată în direcția unei mașini pe care polițiștii o foloseau în patrulare lângă graniță. Nimeni nu a fost rănit, iar mașina a fost doar lovită”, a explicat purtătorul de cuvânt al poliției din regiunea Podlaskie, Tomasz Krupa, adăugând că incidentul a avut loc în jurul orei 2:00 a.m.

Poliția a publicat și un videoclip pe Twitter în care se poate vedea uriașa tabără de migranți care a fost creată de partea belarusă a graniței. În videoclip, migranții sunt văzuți pe lângă corturi și focuri de tabără. 

Serviciile poloneze estimează că în zonă există aproximativ 3.000 - 4.000 de migranți ilegali care doresc să treacă în Polonia. Migranții ilegali sunt localizați în apropierea punctului de trecere a frontierei Kuźnica, care rămâne închis de marți dimineața. Tabăra de migranți din partea belarusă este păzită de serviciile belaruse cu arme și câini.

Criza a început luni dimineață, când presa a avertizat despre un grup mare de migranți care intenționează să treacă ilegal granița. După-amiaza, Ministerul Apărării Naționale a raportat că polițiștii și soldații polonezi au reușit să respingă prima încercare în masă de a trece granița.

Din primăvara anului 2021, numărul încercărilor de a trece ilegal granița UE cu Belarus în Lituania, Letonia și Polonia de către migranții din Orientul Mijlociu și Africa a crescut vertiginos. UE și statele sale membre consideră că actuala criză a migrației este rezultatul activității guvernului din Belarus, care folosește migranții ca formă de război hibrid ca răspuns la sancțiunile UE, potrivit RMX.

Cristian Diaconescu, PMP: Situația de la granița UE cu Belarus, foarte gravă. Dictatorul de la Minsk nu vrea decât să le plătească o poliță

Cristian Diaconescu, președintele PMP,  a declarat, luni seara la o emisiune TV că valul migrator de la granița Belarusului cu Polonia este creat artificial, instituțional, cel mai probabil în coordonare cu Moscova, pentru a pune presiune pe UE. Este parte a războiului hibrid și probabil situația va escalada, pentru că nu există soluții imediate. 

„Situația de la granița UE cu Belarus este foarte gravă, pentru că se pare că va escalada, este o formă de război hibrid inacceptabil, după cum sublinia secretarul general al NATO. Situația în teren este destul de simplă: la Minsk au aterizat avioane din Orientul Mijlociu aducând cetățeni, refugiați, care vor să ajungă în Germania trecând prin Polonia. În mod evident, polonezii, lituanienii, letonii sunt extrem de îngrijorați”, a rezumat faptele fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, luni seara la Digi24.

„Practic, dictatorul de la Minsk nu vrea decât să le plătească o poliță, mai ales Poloniei și Lituaniei, pentru faptul că atunci când represaliile Minskului împotriva propriilor cetățeni care demonstrau pașnic împotriva autocratului Lukașenko erau în desfășurare, marea majoritate a acestora, reprimați violent, încercau să se adăpostească în Polonia sau Lituania. Vă amintiți că și după Jocurile Olimpice sportivii din Belarus se refugiau cu sprijinul polonezilor în orice alt stat, numai acasă nu voiau să se mai întoarcă. Și acum, Lukașenko încearcă să joace această carte a migrației”, a mai spus liderul PMP (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel