Cristina Guseth a vrut să "agite lumea" împotriva Liei Savonea. Interceptări: Dacă nu e f**** în presă, asta face ce vrea

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cristina Guseth, directorul Freedom House, ar fi încercat să blocheze o propunere a Liei Savonea la CSM, conform unor documente din dosarul foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean. În plus, din documente reiese că Guseth ar fi complotat cu mai mulţi magistraţi, deşi magistrații nu au voie să facă activism. 

Concret, Guseth nu era mulţumită de modul în care fusese elaborat "noul ”ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media”, pentru că acesta ar fi fost restrictiv pentru presă. Astfel, Cristina Guseth ar fi încercat, conform unor stenograme, să provoace agitaţie în presă, la adresa Liei Savonea, în combinaţie cu Liviu Avram şi alţi 2 activişti, arată g4media

Iată mai jos unele dintre aceste discuţii: 

Guseth: Uită-te că se află în dezbatere publică (n.r. ghidul) şi nu a scris decât Burlă despre asta. 

Ardelean Cristian Marius: Păi da măi Burlă, am văzut asta, ceva incredibil. 

Guseth: Păi da măi, în Paştele mă-sii, am vorbit acuma cu Liviu Avram, trebuie făcute observaţiile şi scrise acolo, şi noi nu avem timp să facem observaţii şi o să se ducă Savonea să-şi facă planul ca ţiganu', şi-l face de OVER PLANNER îl şi depăşeşte. 

Ardelean Cristian Marius: (...) Bun acuma, dar voi nu puteţi invoca măi, CEDO, chestii, libertatea de exprimare

Guseth: Păi putem invoca, dar ajutaţi-ne şi voi să invocăm şi facem şi noi, am vorbit şi cu Liviu Avram ca să agit lumea. (...) Iar am agitat-o şi pe Andreea Chiş ca să vorbească cu experţi, că cică totul se face din birou şi fac ei pipi pe ce au spus experţii. 

După o scurtă discuţie despre o ieşire la o terasă, alături de alte persoane, cei doi au revenit asupra subiectului Savonea, iar Cristina Guseth a folosit, conform celor din dosar, o exprimare extrem de dură la adresa acesteia. 

Ardelean Cristian Marius: Bine, bine, hai că mai întreb şi eu pe cineva care ar avea idei pe chestia asta, dacă am putea... Aa, vorbesc pe asociaţie, o sun pe Alexandra, să văd dacă... şi asta-i, zice că-i foarte, foarte ocupată cu chestia asta. 

Guseth: Toată lumea-i ocupată, pe asta se bazează şi Savonea. Că toată lumea-i ocupată, hai că nu e proastă Savonea. (...) Dacă nu este deloc f***** în presă, asta face ce vrea!

Zarafina Puiu, procuror SIIJ, a notat în dosar că în presă au şi apărut articole critice la adresa Ghidului CSM, iar unul dintre acestea a fost semnat de judecătorul şi ONG-istul Cristi Dănileţ, pe 9 iunie 2019. 

Ulterior, pe 10 iunie 2019, şefa CSM, Lia Savonea, a acuzat, într-un comunicat de presă, campania de discreditare a ghidului de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu mass-media. 

În ziua următoare, pe 11 iunie, Zarafina Puiu a solicitat Înaltei Curţi mandat de interceptare pentru Cristina Guseth şi procuroarea Alexandra Lăncrănjan. Zarafina Puiu a interpretat demersul Cristinei Guseth drept şantaj la adresa şefei CSM Lia Savonea, cu scopul de a obţine foloase pentru publicaţiile de presă. Solicitările au fost însă respinse. 

Cine e Cristina Guseth 

Cristina Guseth a fost propunerea pentru ministerul Justiţiei în Guvernul Cioloş. Aceasta este din 2008 directorul fundaţiei Freedom House România. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România.

Cristina Guseth a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica București. Dupa Revoluție a absolvit cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

În timpul audierilor din comisiile parlamentare, Cristina Guseth s-a făcut de râs după ce s-a blocat de mai multe ori şi a avut multe momente în care nu a ştiut să răspundă întrebărilor. 

Aceste lucruri i-au adus Cristinei Guseth numeroase critici din partea aleșilor.

"O sa merg mai departe, în pofida acestei umilințe", a spus Guseth, după audierile din comisiile de specialitate ale Legislativului. La acea vreme, după ce Cristina Guseth a primit aviz favorabil în ciuda prestaţiei slabe, Steluţa Cătăniciu a demisionat din Comisia Juridică. 

"După ce s-a întâmplat în această seară, nu mai vreau să fac parte din această Comisie", a declarat atunci Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel