Cristian Preda, despre trei scenarii după alegerea lui Iohannis ca președinte

Cristian Preda vorbește despre trei scenarii după alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte: coabitare, o nouă majoritate parlamentară și alegeri anticipate.

VEZI ȘI: Ce i-a spus Ciutacu, în direct, Andreei Crețulescu. Reacția invitaților

"După alegerea lui Iohannis, viața noastră politică poate evolua în trei direcții: 1. Coabitare, dacă guvernul Ponta rezistă după plecarea UDMR prin cooptarea PLR; 2. O nouă majoritate parlamentară, pe diferite căi (demisia lui Ponta sau moțiune de cenzură, urmată de negocierea unei alte formule guvernamentale); 3. Alegeri anticipate, dacă trecerea unei moțiuni de cenzură ar fi urmată de blocarea numirii unui alt premier în legislativul actual.

Prima soluție e repetarea evoluției din 2007-2008 sau 2012-2014: mai devreme sau mai târziu, Iohannis va fi tratat ca Băsescu după suspendări, alianța PSD cu Tăriceanu neputând produce altceva. A doua soluție ar fi reluarea evoluțiilor din 2005-2007 sau 2010-2012, adică redefinirea "soluției imorale" sau a "interesului național", așa cum sunt încarnate acestea de politicieni ca Voiculescu sau Oprea. A treia soluție e singura care poate produce o noutate. Legitimarea la urne a unei noi majorități ar continua spiritul în care a fost ales noul președinte.

Sunt convins că pentru prima și a doua soluție se vor găsi cu ușurință resursele umane și procedurale de care e nevoie. Problema e dacă partidele sunt în stare să abordeze a treia soluție. Acesta e primul test adevărat pentru Iohannis", a scris Cristian Preda pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel