Cristian Preda, apel la ministrul Vulpescu și la parlamentari: Refuzați...

Europarlamentarul Cristian Preda reacționează după ce presa a relatat că sculptorul Ivan Jinaru va iniția, după Sărbătorile Pascale, demersuri la autorități pentru amplasarea în fața Palatului Parlamentului din Capitală a unui grup statuar intitulat "Deceneu și Dacii".

"Le solicit ministrului culturii și parlamentarilor români - indiferent de orientare politică - să refuze amplasarea în fața clădirii Parlamentului a unui ansamblu statuar reprezentând daci și alți eroi din panteonul naționalist. Un kitsch nu poate fi salvat de un altul", a scris, joi, pe Facebook, Cristian Preda.

Reacția europarlamentarului survine după ce presa a relatat că artistul plastic vâlcean, Ivan Jinaru, autor al unor sculpturi ce îi reprezintă, printre alții, pe Arsenie Boca și Iustin Pârvu, pregătește cel mai mare proiect de artă monumentală, intitulat "Deceneu și Dacii", acesta propunând ca monumentul să fie ridicat în fața clădirii Palatului Parlamentului din București.

"Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutată cu un mare ierarh atunci când a binecuvântat monumentul părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspirația, susținerea și muza acestui monument îi aparține frumoasei mele soții, marea interpretă a folclorului românesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, aș putea spune, în Postul Mare al anului 2014, când am însoțit-o la concertele de pricesne, pe care le-a ținut în țară cu ocazia Învierii Mântuitorului", a declarat Ivan Jinaru, pentru Agerpres.

Proiectul "Deceneu și Dacii" este un grup statuar care are în centru o columnă înaltă de 33 de metri, deasupra căreia se află Deceneu și statuile laterale ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, Burebista, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu și George Enescu.

Acest proiect este susținut de peste o sută de oameni de cultură români, inclusiv Dorel Vișan, Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Lazăr Comănescu, George Stanca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel