EXCLUSIV  Creșteri salariale vs. inflație. Florin Dobre: Va exista o repercusiune!

Florin Dobre, invitat
Florin Dobre, invitat

Florin Dobre, cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, a vorbit despre creșteri salariale, productivitatea muncii și inflație, live pe DCNews şi DCBusiness.

Florin Dobre a vorbit despre diferenţele dintre vechiul şi noul ROBOR anunțat ieri, 2 mai, creșterile salariale, productivitatea muncii și inflație.

Cu cât au crescut salariile românilor

"Un aspect rostogolit de multe pagini din ziare, care a ocupat suficient spațiu în multe emisiuni televizate sunt creșterile salariale, ce se întâmplă cu salariile, este bine că au crescut, în ce măsură au salariile o creștere sustenabilă sau nu. Analizând tot ce înseamnă statistică la nivel european, ne dăm seama că salariile au crescut, în medie, în România cu 26%. Raportat la o inflație care, în luna martie, a fost raportată undeva la 4%. Deci avem o creștere reală în ceea ce privește puterea de cumpărare. Și aici nu vorbesc despre salarii brute, ci de salariul net, care a crescut cu aproximativ 26%.  Prin urmare, puterea de cumpărare a crescut cu mult mai mult decât valoarea inflației" a spus Floirn Dobre.

VEZI ȘI Indice credite. Ce se întâmplă cu ratele românilor. Calculele făcute de specialiști

"Va exista o repercusiune"

"Dacă ne așteptam să existe creștere salarială fără o creștere a inflației, orice analist economic își dă seama că va exista o repercusiune, dar trebuie foarte atent ținută sub control inflația, astfel încât să nu depășească puterea de cumpărare. Dacă salariile au crescut cu aproximativ 26%, indicele prețurilor de consum este undeva la 4%, asta înseamnă cel puțin 22% putere reală de cumpărare majorată pentru salariații din România. Până și creșterea pensiilor a acoperit rata inflației. Vorbim de o rată a inflației de 4%, în luna martie. Alte aspecte care au generat o creștere a inflației au fost importurile", a declarat Florin Dobre.  

CITEȘTE ȘI Datorie publică România. Florin Dobre, cadru didactic ASE: "Am putea deveni a patra țară..."

Toate informațiile esențiale, în video-ul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel