Corpurile unui migrant şi al fiicei sale, repatriate în El Salvador

Corpurile unui salvadorian şi al fiicei sale care s-au înecat încercând să traverseze Rio Grande la frontiera dintre Mexic şi Statele Unite au fost repatriate duminică în El Salvador pentru a fi înmormântate, relatează luni France Presse.

Fotografia cu cadavrul tatălui, Oscar Alberto Martinez, 25 de ani, şi a fetiţei sale Angie Valeria, care ar avea 2 ani, plutind la malul Rio Grande a provocat emoţia comunităţii internaţionale.

Ea a devenit un simbol al dramei imigraţiei spre Statele Unite. Victimele vor fi înmormântate luni într-un cimitir aflat la periferia capitalei San Salvador. Cei doi imigranţi s-au înecat la 23 iunie, iar trupurile lor au fost găsite pe malul mexican al Rio Grande lângă Matamoros, în statul mexican Tamaulipas. 'Oscar şi copilul său au devenit o icoană ce atrage atenţia la nivel naţional şi internaţional privind drama migraţiei, care are loc de mult timp', a declarat Cesar Rios, director al Institutului salvadorian al migrantului (Insami).

El a subliniat că în cadrul fluxului de migraţie din El Salvador şi alte ţări din America Centrală spre Statele Unite 'se produce o moarte în fiecare zi sau o dispariţie' din cauza riscurilor multiple cu care se confruntă candidaţii la emigraţie. Cazul lui Oscar Martinez şi al fiicei sale ilustrează 'ineficienţa politicilor duse de guvernele' care nu ajung 'să asigure o viaţă demnă' cetăţenilor lor şi 'pentru tineri posibilitatea de a se proteja în viitor', a apreciat Rios.

El a reamintit că majoritatea fluxurilor migratorii spre Statele Unite sunt o consecinţă a sărăciei şi nesiguranţei în ţările de plecare. 'El Salvador este în doliu', a declarat Miguel Montenegro, coordonator al Comisiei pentru drepturile omului (CDHES) din El Salvador.

'Moartea lui Oscar şi a fiicei sale necesită o reflecţie asupra cauzelor ce determină plecarea oamenilor' în exil, a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel