Copilul român, preluat de autoritățile din Danemarca după ce ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat. Acum este în grija bunicilor

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Un minor faţă de care autorităţile daneze au dispus, la data de 31 ianuarie, o măsură de protecţie pe teritoriul Danemarcei a fost repatriat miercuri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unei precizări de presă a MAE, pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoţit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne. Situaţia minorului va fi monitorizată în continuare de autorităţile române competente. MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare, prin aducerea în România a minorului, identificat ca "M.R.", şi încredinţarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat "în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel naţional pentru cazurile de copii români faţă de care s-au dispus măsuri de protecţie pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi instituţiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităţilor locale române responsabile în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului".

MAE reaminteşte că acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituţiile române competente, încă din luna februarie, când misiunea diplomatică a fost notificată de familia din România cu privire la reţinerea de către autorităţile daneze a părinţilor români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca şi plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat. De asemenea, încă de la semnalarea iniţială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menţinut permanent legătura cu părinţii minorului şi cu familia extinsă, cu autorităţile centrale şi locale daneze şi române şi a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât şi de asistenţă consulară, în favoarea cetăţeanului român minor şi a părinţilor acestuia. MAE adaugă că Ambasada României la Copenhaga le-a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale şi de călătorie româneşti (certificat de naştere, titlu de călătorie şi paşaport simplu temporar şi diverse declaraţii).

Ministerul de Externe precizează că acordă o atenţie deosebită şi prioritară cazurilor de cetăţeni români minori aflaţi în străinătate faţă de care autorităţile străine au dispus măsuri speciale de protecţie. Cele mai recente cazuri finalizate cu succes, prin repatrierea sau întoarcerea unor minori români în familie (spre exemplu, cazuri din Danemarca, Germania, Finlanda) reconfirmă determinarea statului român, prin instituţiile competente, de a-şi proteja şi sprijini propriii cetăţeni aflaţi în situaţii deosebite în străinătate. 

Pe durata zborului, copilul a fost însoţit de bunicii materni, în grija cărora va rămâne. La rândul ei, ministrul familiei, Gabriela Firea, dă asigurări că statul va oferi tot sprijinul pentru a suplini lipsa părinţilor, informează RADOR. În februarie, doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital, unde a fost diagnosticat cu hemoragie craniană şi a fost internat mai bine de două săptămâni. Cei doi au fost acuzaţi că şi-ar fi agresat fizic copilul, dar au fost eliberaţi ulterior, însă cu interdicţia de a-l vedea, pentru o perioadă de 6 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel