Consumul frecvent și în cantități mari de carne de pui ar putea avea consecințe grave asupra sănătății, potrivit unui nou studiu care asociază acest obicei alimentar cu un risc crescut de deces prematur și dezvoltarea unor forme de cancer.
Un studiu publicat în Nutrients sugerează că un consum săptămânal de peste 300 g de pui ar putea fi asociat cu o creștere de 27% a riscului de deces și cu 2,3% a riscului de cancer gastrointestinal. Cu toate acestea, noile date nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările nutriționale sau pentru a considera puiul nesănătos. Studiul subliniază însă importanța cercetării factorilor care pot influența efectele consumului de pui și alte surse de proteine asupra sănătății, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user16945876
Consumul de carne de pui poate fi benefic pentru sănătate din mai multe motive, mai ales dacă este gătită sănătos.
Sursă excelentă de proteine slabe
Carnea de pui, în special pieptul fără piele, conține o cantitate ridicată de proteine complete, care includ toți aminoacizii esențiali. Acestea sunt necesare pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea enzimelor și susținerea funcțiilor imunitare. Pentru persoanele active sau care vor să slăbească fără pierdere musculară, puiul este o alegere ideală.
Sărac în grăsimi saturate
În comparație cu carnea roșie (vită, porc), puiul are un conținut mult mai mic de grăsimi saturate, mai ales dacă este consumat fără piele. Grăsimile saturate în exces pot contribui la creșterea colesterolului LDL (rău) și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Așadar, puiul este o opțiune mai prietenoasă cu inima.
Ajută la controlul greutății
Puiul este sățios, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea poftei de mâncare și la menținerea unui aport caloric mai scăzut. Proteinele din pui stimulează termogeneza (consumul de energie pentru digestie) și reduc dorința de a ronțăi între mese. Atunci când este consumat corect (grătar, fiert, la cuptor), este ideal în diete pentru slăbit sau menținere.
Sprijină imunitatea
Pe lângă zinc și seleniu, puiul conține și proteine care susțin producția de anticorpi. În plus, supa de pui – consumată în timpul răcelii – oferă hidratare, căldură și poate reduce inflamația căilor respiratorii. Studiile au arătat că aceasta chiar poate ameliora simptomele de răceală ușoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News