Condamnat la moarte, executat. A ascuns mai multe cadavre sub podeaua de la baie

Statul american Texas a executat un mexican condamnat la moarte în Statele Unite în 1993, deşi mai multe voci s-au făcut auzite în străinătate pentru a denunţa o încălcare a dreptului internaţional.

Roberto Moreno Ramos, în vârstă de 64 de ani, a fost executat cu injecţie letală la penitenciarul din Huntsville. El fusese condamnat la pedeapsa capitală după ce şi-a omorât în bătaie soţia şi doi dintre copii în vârstă de 3 şi 7 ani, în 1992. Crima a avut loc în oraşul Progreso, aproape de graniţa mexicană, unde familia trăia de ani de zile. Bărbatul a ascuns cadavrele sub podeaua de la baie. Trei zile mai târziu Moreno Ramos s-a căsătorit cu amanta lui, care nu ştia că bărbatul era însurat. Cele trei cadavre au fost descoperite după două luni.

Timp de 25 de ani cât a fost închis, avocaţii săi au încercat fără succes să facă apel la sentinţă, susţinând că el suferea de tulburare bipolară şi leziuni cerebrale. Autorităţile mexicane şi activişti pentru drepturile omului au denunţat cu regularitate faptul că bărbatul nu a beneficiat de asistenţa juridică a consulatului său, un drept garantat de Convenţia de la Geneva din 1963 semnată de Statele Unite.

Această execuţie constituie o "încălcare flagrantă a drepturilor omului şi a dreptului internaţional", a acuzat luni guvernul mexican. Experţi ai ONU au considerat-o "arbitrară", în timp ce Comisia interamericană pentru drepturile omului a cerut Texasului "să-şi respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului".

În 2003, guvernul mexican a sesizat justiţia internaţională în cazul lui Roberto Moreno Ramos şi al altor cincizeci de cetăţeni ai săi condamnaţi la moarte în Statele Unite. Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a decis că drepturile lor consulare au fost încălcate şi a dispus revizuirea dosarelor. Dar Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât în 2008 că statele americane nu sunt obligate să pună în aplicare deciziile CIJ.

De atunci, cinci mexicani au fost executaţi, toţi în Texas, potrivit Centrului de informaţie american privind pedeapsa cu moartea (DPIC). Statele Unite au efectuat 20 de execuţii de la începutul anului, dintre care zece în Texas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel