Instanţele din România au continuat în 2015 să aplice condamnări la ani grei de închisoare pentru fapte de corupţie sau fraude economice, o caracteristică fiind aceea că tot mai mulţi inculpaţi îşi recunosc vinovăţia pentru a beneficia de clemenţa judecătorilor.
În anul curent a fost aplicată cea mai mare pedeapsă dată în România pentru corupţie. Este vorba de Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de omul de afaceri Dan Adamescu, care a primit 22 de ani de închisoare. Printre politicienii condamnaţi la închisoare îi amintim pe Monica Iacob-Ridzi, Miron Mitrea, Dan Diaconescu, Cristian Poteraş, Stelian Fuia, Gheorghe Bunea Stancu sau Florin Popescu, dar şi importanţi oameni de afaceri: Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Marian Iancu. Pedepse cu suspendare au primit Liviu Dragnea, Corneliu Dobriţoiu sau Şerban Brădişteanu.
Lista celor condamnaţi include foşti miniştri, parlamentari, primari, consilieri locali şi judeţeni, procurori, judecători, notari, poliţişti, generali de armată şi din MAI, înalţi funcţionari ai statului român, oameni de afaceri, directori de companii şi regii de stat.
Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv pe 27 ianuarie de către instanţa supremă în dosarul privatizărilor strategice la 4 ani şi 8 luni închisoare, respectiv 4 ani închisoare cu executare. Pedepse grele au primit şi consultanţii străini Michal Susak - 4 ani, Vadim Benyatov - 4,6 ani, Stamen Stanchev - 5,2 ani.
[citeste si]
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată pe 16 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fosta ei consilieră Ioana Vârsta.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat pe 6 februarie de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare în dosarul prăbuşirii FNI. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 7,2 milioane dolari de la Vîntu.
Dan Adamescu, patronul firmei de asigurări Astra şi al cotidianului 'România liberă', a fost condamnat pe 2 februarie la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a mituit judecători pentru a obţine o decizie favorabilă pentru una dintre firmele sale aflate în insolvenţă. În acelaşi dosar, Iosif Armaş, fost deputat PSD, a primit un an şi 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de Adamescu, a primit cea mai mare pedeapsă dată în România pentru corupţie, 22 ani închisoare.
Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a primit o condamnare definitivă în luna februarie de 2 ani de închisoare cu executare, plus confiscarea sumei de 327.000 lei, într-un dosar legat de renovarea casei mamei sale din oraşul Voluntari. În acelaşi dosar, fosta şefă a ISC Irina Jianu a primit 5 luni închisoare cu executare.
Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost condamnat pe 23 martie de judecătorii de la ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare în dosarul 'Case pentru generali' în care a fost trimis în judecată în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. Decizia nu este însă definitivă. Pedepse cu suspendare au primit şi ofiţeri superiori de Armată: gen.(r) Traian Pigui, gen. mr. (r) Floarea Şerban, gen. mr. (r) Francisc Radici, gen. (r) Sergiu Medar şi general de brigadă (r) Corneliu Duţă.
Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu a fost condamnat pe 20 martie de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. El este acuzat că a cerut mari sume de bani de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să câştige contracte din bani publici.
Şi senatorul PNL (fost PDL) Christian Gigi Chiru a fost condamnat pe 13 martie de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 luni închisoare cu suspendare, el fiind acuzat că a dat mită electorală (tichete pentru medicamente) alegătorilor în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2012, când a candidat pentru funcţia de primar al Constanţei.
Patron al OTV şi lider al PP-DD, Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv pe 4 martie de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru că l-a şantajat pe Ion Moţ, primar al comunei arădene Zarand, pentru a-l determina să-i dea suma de 200.000 euro.
Medicul Şerban Brădişteanu a fost condamnat definitiv pe 2 martie de ÎCCJ la 1 an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase. Fost parlamentar PSD, Brădişteanu este acuzat că l-ar fi internat pe Năstase la Spitalul Floreasca, după ce acesta a încercat să se sinucidă, pentru ca fostul premier să nu fie încarcerat, el având de executat 2 ani închisoare primiţi în dosarul 'Trofeul calităţii'.
Vasile Avram, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv pe 8 aprilie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani închisoare cu executare în dosarul 'Mită în elicopter', el fiind acuzat de luare de mită şi tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Avram a primit în mai 2011 de la omul de afaceri Sorin Ţerbea suma de de 19.000 de euro, pentru a delega arbitrii favorabili echipei de fotbal din Târgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012. * Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat pe 2 aprilie de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar Gheorghe Bunea Stancu a primit 3 ani închisoare cu executare, în dosarul 'Mită la PSD'. Niculae este acuzat că a oferit un milion de euro finanţare pentru campania lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009, urmând ca un apropiat să fie numit ministru al Economiei, pentru a-i asigura preţuri preferenţiale la gaze naturale. * Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei Cristian Poteraş a fost condamnat definitiv pe 22 mai de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Pedepse cu executare au primit şi 4 funcţionari din Primăria Sectorului 6.
Pe 15 mai, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare de către instanţa supremă, el fiind găsit vinovat pentru fraudarea referendumului organizat pe 29 iulie 2012, în legătură cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.
Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, a fost condamnat pe 12 mai de Tribunalul Bucureşti la 7 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru inducerea în eroare a SC Rafo SA Oneşti, într-un contract de achiziţie de produse petroliere.
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat pe 3 iunie de Judecătoria Sectorului 1 la zece ani închisoare pentru abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi nouă complici ai lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CFR sau şefi de servicii. Aceştia au de achitat şi peste 38 milioane lei către CFR. Decizia nu este definitivă.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv pe 8 iunie de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detenţie. Cei doi trebuie să plătească şi suma de 137.442.576 lei.
Fostul preşedinte al SIF Oltenia, Nuţu (fost Dinel) Staicu, a fost condamnat definitiv pe 10 iunie de Curtea de Apel Bucureşti la 9 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudarea Transgaz Mediaş. El va trebui să plătească daune de 24 milioane lei.
Balaban Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnat pe 16 iunie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, după ce a emis o adresă prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul 'Trofeul calităţii', în care era judecat fostul premier Adrian Năstase. Decizia nu este definitivă.
Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost condamnat definitiv pe 18 iunie de instanţa supremă la 5 ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, după ce a luând mită 200.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a aranja un dosar economic la Curtea de Arbitraj.
Torţionarul Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat pe 24 iulie de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase, el fiind şi degradat militar. Vişinescu este acuzat că a instituit un regim de teroare împotriva deţinuţilor politici, prin bătăi, lipsa hranei şi a medicamentelor, tortură fizică şi psihică.
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat pe 7 octombrie de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea. Decizia nu este definitivă.
Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat pe 4 noiembrie de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul 'Manhattan', în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. Decizia nu este definitivă. Hayssam mai are de executat 23 de ani primiţi în alte trei dosare, între care şi cel privind răpirea jurnaliştilor în Irak.
Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, a fost condamnat pe 21 noiembrie de judecătorii Tribunalului Bucureşti la patru ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce a primit aproximativ 200.000 euro mită de la administratorul unei firme.
Deputatul Florin Popescu a fost condamnat pe 4 decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a cerut zeci de tone de pui grill pe care i-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News