Condamnați definitiv, funcții publice. USR strânge semnături

 Uniunea Salvaţi România (USR) susţine că în Constituţia României ar trebui introdus un nou articol care să prevadă că "nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive la pedeapsa închisorii pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie'. 

"USR consideră că se impune introducerea acestei interdicţii în Constituţie în contextul asaltului asupra Justiţiei pe care coaliţia PSD-ALDE l-a început imediat după preluarea puterii cu OUG 13 şi care a culminat după nouă luni cu proiectul de modificare a legilor justiţiei ce subminează independenţa magistraţilor şi anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu", afirmă reprezentanții USR.

USR mai precizează că zeci de ţări din Europa au astfel de interdicţii în legislaţie pentru a limita corupţia în instituţiile de stat, iar unele, printre care Estonia, Danemarca, Polonia, Luxemburg, au acest principiu în Constituţie. 

Potrivit sursei citate, organizaţiile care formează societatea civilă, dar şi sindicatele din toate domeniile sunt invitate să facă parte din comitetul de iniţiativă care va face această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei. Iniţiativa cetăţenească trebuie să strângă cel puţin 500.000 de semnături în termen de şase luni de la publicarea propunerii în Monitorul Oficial.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel