Comoară veche de circa 1.500 de ani descoperită în Danemarca

Foto: vejlemuseerne.dk
Foto: vejlemuseerne.dk

Un arheolog amator a găsit o comoară alcătuită din 22 de obiecte din aur în greutate de 945 de grame și inscripționate cu simboluri din secolul al VI-lea, care ar putea oferi noi detalii despre popoarele pre-vikinge din Danemarca.

Aurul descoperit constă în principal din medalioane frumos decorate, dar cuprinde şi câteva monede romane, transformate în bijuterii.

Unele piese au motive şi inscripţii runice, care ar putea face referire la conducătorii din acea vreme, însă conţin şi elemente din mitologia nordică. Comoara va fi expusă la Vejle începând din data de 3 februarie 2022. 

O singură piesă ce datează de la începutul secolului al IV-lea se referă la împăratul roman Constantin cel Mare.

„Descoperirea este alcăluită dintr-o mulțime de obiecte de aur, inclusiv un medalion de mărimea unei farfurii”, a declarat Mads Ravn, director de cercetare la muzeele Vejle din vestul Danemarcei.

Arheologul danez Morten Axboe a comparat semnificaţia acestor artefacte cu aşa-numitele Coarne de Aur ale lui Gallehus, două coarne de băut care se numără printre cele mai faimoase obiecte din istoria Danemarcei.

Colegul său Peter Vang Petersen, cercetător la Muzeul Naţional din Copenhaga, a declarat că această comoară este o „descoperire de vis”, de o excepţională dimensiune, calitate şi măiestrie. 

Reprezentanţii Asociaţiei muzeale din Vejle au afirmat că „fascinanta călătorie a aurului ne spune multe lucruri despre continentul european, care era strâns conectat prin comerţ şi război în epoca fierului.

În Danemarca, epoca fierului este definită drept perioada cuprinsă între anii 500 î.e.n. şi 775 e.n., care marchează începutul epocii vikingilor, potrivit Agerpres.

Arheologul amator care a folosit un detector de metale a găsit comoara din aur în urmă cu aproximativ șase luni, însă anunțul descoperirii a fost făcut public abia în urmă cu câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel