Comisia Europeană, chemată să apere statul de drept în România

Bogdan Cotigă / 17 aug 2018 / 13:54 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Coliderii Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să lanseze mecanismul privind statul de drept, instituit împotriva Poloniei şi care se află în prezent în dezbatere pentru Ungaria.

Comisia Europeana a activat anul trecut Articolul 7, o procedură fără precedent împotriva guvernului polonez, Polonia riscând astfel să-şi piardă dreptul de vot în UE din cauza reformelor ei judiciare controversate. 'Oameni din România caută ajutor pe lângă UE şi eu cred că noi ar trebui să li-l dăm', a afirmat Ska Keller, copreşedinta Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană pentru The Guardian. Deşi grupul nu caută să copieze acţiunea juridică împotriva Poloniei, el doreşte ca Comisia să înceapă negocieri cu Bucureştiul asupra schimbărilor în legile justiţiei şi a campaniei anticorupţie. 'Există o întreaga scară de escaladare şi ar trebui să începem cu procedura de la un nivel inferior', a apreciat Ska Keller.

Influența grupului politic, limitată

România este susceptibilă să fie probabil obiectul unei monitorizări crescute, în timp ce se pregăteşte să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a UE pentru prima dată în 2019, notează publicaţia britanică. Verzii, aliaţi cu partidele separatiste pentru a-şi spori numărul de voturi, sunt doar al cincilea mare grup din Parlamentul European, astfel încât au o influenţă limitată. Cu toate acestea, apelul grupului în favoarea unei dezbateri în Parlamentul European cu privire la România ar urma probabil să fie susţinut şi de unii deputaţi europeni liberali şi de centru-dreapta. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25