Cipru: Blocajul bancar lasă rafturile din supermarketuri goale

banca_cipru
banca_cipru

Cipru se confruntă cu o situație dramatică, din cauza băncilor care sunt închise din data de 15 martie. Dacă situația continuă, supermarketurile riscă să rămână cu rafturile goale, întrucât furnnizorii de alimente au început să ceară plata în numerar pentru livrări.

Retragerile de la bancomate au fost limitate iniţial la 260 de euro, prag redus ulterior la 100 de euro. Măsura a fost impusă după ce ciprioţii au încercat să-şi scoată banii din bănci în acest mod.

"Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru încă două sau trei zile. Dacă nu se ajunge la o soluţie curând, iar băncile rămân închise la începutul săptămânii următoare, atunci vor fi probleme", a declarat preşedintele Asociaţiei Supermarketurilor din Cipru, Andreas Hadjiadamou, citează Medaifax.

Acesta previzionează că, în cazul în care furnizorii nu vor renunța la decizia de a livra marfă doar cu plata în numerar, pe rafturile unităților comerciale nu se va mai găsi marfă.

Situația critică din Cipru a fost generată de decizia statelor zonei euro, care au condiţionat împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru de impunerea unei taxe pe depozitele bancare, măsură respinsă marți de parlamentarii ciprioți.

Dacă autorităţile de la Nicosia nu ajung la un acord cu UE şi FMI pentru un pachet de împrumuturi externe până luni, Banca Centrală Europeană a avertizat că va opri accesul institutţiilor de credit cipriote la mecanismul de lichiditate de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel