Cine este Andrei Năstase, nou primar la Chișinău

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Conform primelor rezultate, Andrei Năstase a fost ales primar al Chișinăului.

Andrei Năstase, din partea formaţiunii proeuropene Platforma Demnitate şi Adevăr, a fost ales în funcţia de primar al Chişinăului, obţinând 52,49% din sufragii, arată rezultatele parţiale după numărarea a aproape 50% din voturi, transmite Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Cine este Andrei Năstase

Andrei Năstase este un avocat, activist civic și om politic din Republica Moldova, membru-fondator și lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA), președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr" (PPDA).

Din 1992 până în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universității "Stefan cel Mare" din Suceava, România, iar din 1993 până în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, România.

Din 1997 până în 2000, a activat ca procuror, din 2000 până în 2002 în calitate de vice-director al Intreprinderii Mixte Moldo-Germane. Are licență de avocat din 15 noiembrie 2002. A avut în gestiune mai multe cauze ale investitorilor autohtoni și străini în Republica Moldova, este cunoscut și pentru apărarea în instanțele naționale și internaționale a oamenilor de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.

Unul din liderii mișcării protestatare din Moldova din septembrie 2015

La începutul anului 2015, alături de mai mulți lideri de opinie, jurnaliști, juriști, politologi, ambasadori etc a participat la înființarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr. Este unul din liderii mișcării protestatare din Moldova din septembrie 2015 și președintele Consiliului Marii Adunări Naționale (CMAN).

La 1 noiembrie 2015 este ales Președinte al Biroului Executiv al Grupului de Inițiativă constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituției sub aspectul alegerii și demiterii directe a președintelui de către popor, limitarea imunității parlamentare și a numărului de deputați de la 101 la 71. A elaborat proiectele de legi care au fost ulterior expertizate și avizate pozitiv de către Curtea Constituțională.

În decembrie 2015 o parte din membrii Platformei Demnitate și Adevăr, inclusiv Andrei Năstase, în vederea implementarii Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015 și a Rezoluției din 13 septembrie 2015, s-au alăturat Partidului Forța Poporului (PFP) și, la congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015, formațiunea a fost redenumită în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, alese noile organe de conducere, iar Andrei Năstase a fost ales noul președinte al partidului.

Andrei Năstase este căsătorit și are trei copii. Este fratele lui Vasile Năstase, jurnalist și fost deputat în primul parlament al Republica Moldova, semnatar al Declarației de Independență.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel