CIMON, primul robot companion pentru cosmonauți

Bogdan Cotigă / 02 iul 2018 / 09:20 Salveaza PDF Comentarii
Robot
Descriere foto: Robot

Un robot inspirat din benzi desenate şi un film de science-fiction, proiectat să asiste astronauţii, a fost lansat la sfâşitul săptămânii trecute de la baza din Cape Canaveral, pentru a deveni primul companion personal în spaţiu, susţinut de inteligenţa artificială.

Robotul numit Crew Interactive Mobile Companion, sau CIMON, este un droid vorbitor de limba engleză care are dimensiunea unei mingi de basket şi care îl va ajuta pe astronautul german Alexander Gerst să facă experimente pe Staţia Spaţială Internaţională. ”Ceea ce încercăm să facem cu CIMON este să creştem eficienţa astronautului”, a spus Matthias Biniok, inginer la producătorul de cipuri IBM şi unul dintre principalii proiectanţi ai inteligenţei artificiale a CIMON.

CIMON îi va comunica verbal instrucţiuni lui Gerst, pas cu pas, în timpul a trei experimente ştiinţifice planificate, pe modulul european al staţiei spaţiale. În prezent, astronauţii citesc instrucţiunile de pe un laptop, proces despre care Biniok a spus că este unul dificil şi că poate fi înlocuit de un companion hands-free cum este CIMON. ”În prezent, sarcina noastră principală este să susţinem astronauţii în activităţile lor zilnive, pentru a economisi timp, pentru că timpul este cel mai valoros şi scump lucru pe ISS”, a arătat Biniok.

CIMON a făcut parte dintr-o încărcătură care a fost lansată vineri către Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, urmând să ajungă la destinaţie luni. Robotul va reveni pe Pământ pe 13 decembrie. Binioka spus că CIMON a fost inspirat de o serie de benzi desenate science fiction din 1940, a cărei acţiune se petrecea în spaţiu şi în care un robot sub forma unui creier, profesorulul Simon, asista un astronaut numit Captain Future (Căpitanul Viitor). CIMON seamănă şi cu HAL, un robot din filmul lui Stanley Kubrick ”2001: A Space Odyssey.”


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22