Scriitorul chinez Mo Yan unul dintre cei mai celebri, dar și unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, este noul laureat al premiului Nobel pentru Literatură. Potrivit comitetului Nobel Mo Yan a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul"
Mo Yan, pseudonimul pentru Guan Moye, s-a născut în 1955 într-o familie de ţărani şi a crescut în Gaomi, în provincia Shandong, din nord estul Chinei. La vârsta de 12 ani a fost nevoit să părăsească şcoala, pentru a lucra pe câmp, în agricultură. În 1976 s-a alăturat Armatei pentru Eliberarea Poporului, timp în care a început să studieze literatura şi să scrie. Prima sa poveste scurtă a fost publicată într-o revistă literară, în 1981. Succesul a venit după câţiva ani cu romanul "Touming de hong luobo" (1986, publicată în franceză drept "Le radis de cristal" - "Ridichea de cristal"), potrivit RTV.net.
În scrierile sale, Mo Yan vorbeşte despre experienţele sale de când era tânără şi despre provincia în care s-a născut. Printre operele sale se numără "Red Sorghum", "The Garlic Ballads", "The Republic of Wine", "Big Breasts and Wide Hips", "Life and Death are Wearing Me Out", "Sandalwood Death" şi "Grenouilles" - cel mai recent roman al său.
"Printr-un amestec de fantezie şi realitate, perspective sociale şi politice, Mo Yan a creat o lume care aminteşte de cele din scrierile lui William Faulkner şi Gabriel Garcia Marquez, însă plecând de la literatura chineză şi de la poveştile transmise pe cale verbală. În afară de romane, Mo Yan a publicat şi multe poveşti scurte şi eseuri despre subiecte diverse şi în ciudat criticii aduse societăţii sale, este văzut în China ca unul dintre cei mai mari autori contemporani", scrie Comitetul Nobel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu