China, lansare modul de explorare pe faţa nevăzută a Lunii

Bogdan Cotigă / 08 dec 2018 / 06:09 Salveaza PDF Comentarii
Lună
Descriere foto: Lună

China a lansat un modul de explorare care urmează să aterizeze pe faţa nevăzută a Lunii, o premieră mondială care ilustrează ambiţiile spaţiale ale Beijingului, relatează AFP şi dpa.

Vehiculul numit Chang'e-4 - după numele zeiţei Lunii din mitologia chineză - a fost ridicat de la sol de o rachetă de tip Long March 3B din centrul de lansare de la Xichang (sud-vest) cu puţin înainte de zorii zilei de sâmbătă, potrivit Xinhua. Este începutul unui lung periplu pentru dispozitivul chinezesc, care va aseleniza în jurul Anului Nou, urmând să parcurgă această parte încă neexplorată a Lunii şi să desfăşoare aici experimente ştiinţifice. Spre deosebire de faţa mai apropiată de Terra, care este mereu întoarsă spre Pământ, nicio sondă sau modul de explorare nu a atins vreodată suprafaţa celeilalte părţi. Această parte nevăzută este muntoasă şi accidentată, presărată de cratere, în timp ce faţa vizibilă prezintă numeroase suprafeţe plane pentru aselenizare.

Cultură de legume pe Lună

Cea mai mare provocare va fi realizarea de comunicaţii cu partea nevăzută a Lunii, la care nu se poate ajunge prin semnal direct şi este invizibilă de pe Terra, a declarat profesorul Ouyang Ziyuan din cadrul Academiei chineze de ştiinţe, cel care conduce Planul chinez de explorare a Lunii. 'Vom fi surzi şi orbi', a spus el. China a lansat în luna mai un satelit numit Queqiao pentru a transmite informaţii între Terra şi modulul de explorare. Modulul Chang'e-4 transportă seminţe pentru un experiment în cultivarea de legume într-un mediu închis pe suprafaţa lunii. De asemenea, este echipat cu o cameră panoramică şi dispozitive de măsurare. Primele imagini cu faţa nevăzută a Lunii au fost obţinute de sovietici, în 1959.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27